13 Νοε 2010

Έρχεται τσουνάμι μετά τις εκλογές

Μέτωπα που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις ανοίγει η προγραμματισμένη επίσκεψη της τρόικας, μία ημέρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να είναι προετοιμασμένη μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και των υπουργών, που έχουν αναλάβει το έργο της περιστολής των δαπανών.
Ως ένας καλά διαβασμένος μαθητής, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι από τη Δευτέρα θα πρέπει να απαντήσει με προτάσεις και λύσεις στις απαιτήσεις των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι ενστάσεις της τρόικας για το μέτρο της περαίωσης, όσον αφορά στο προσδοκώμενο ποσό των 700 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται. Ο όγκος των σημειωμάτων και τα ηλεκτρονικά συστήματα θα είναι η απάντηση της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο θα υποσχεθεί εντατικούς φορολογικούς ελέγχους.
Η υστέρηση των εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ κατά το δεκάμηνο του τρέχοντος έτους δεν φαίνεται να ενισχύεται ιδιαίτερα από τις ρυθμίσεις της περαίωσης και των ληξιπρόθεσμων χρεών. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών μετά και τη σημερινή σύσκεψη- έχει εναλλακτικό σχέδιο για να κλείσει την μαύρη τρύπα, το οποίο μπορεί να επεκταθεί για την ικανοποίηση της τρόικας, που ζητούν έσοδα της τάξης των 5 δισ. ευρώ.
Στο στόχαστρο μπαίνουν περικοπές σε λειτουργικές και όχι μόνο δαπάνες των υπουργείων, αυξήσεις στην έμμεση φορολογία με έμφαση την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α. σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και ακίνητη περιουσία.
Σύμφωνα με τις υποδείξεις της τρόικας, η εμμονή της κυβέρνησης στη φορολογία εν μέσω κρίσης δεν μπορεί να αποδώσει παρά μόνο εάν προσδιοριστεί στο μέτωπο της φοροδιαφυγής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσουν να μπαίνουν στα ταμεία του κράτους τα έσοδα από τους φόρους που έχουν βεβαιωθεί και παραμένουν στις λίστες του ΣΔΟΕ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει ομάδες δράσης με Εφοριακούς και Ελεγκτές για τον εντοπισμό και την είσπραξη των φόρων από όσους φοροδιαφεύγουν και χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο. Η φορολογική αναμόρφωση με έμφαση στις ελεγκτικές υπηρεσίες θα κυριαρχήσει και στη σημερινή σύσκεψη.
Σε κάθε περίπτωση η αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2009 από την Εurostat και η υστέρηση των εσόδων θα επηρεάσουν το έλλειμμα του 2010, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 9,3- 9,5% του ΑΕΠ αντί 8,1%. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναμένεται να ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2009, που σύμφωνα με πληροφορίες διαμορφώνεται στο 15,5% του ΑΕΠ αντί 13,6% του ΑΕΠ, που προβλεπόταν όταν καταρτίστηκε το Μνημόνιο.
της Κατερίνας Φλώρου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 13/11/2010