13 Νοε 2010

Μέτρα «οδοστρωτήρας» για Δημόσιο - ΔΕΚΟ

Οδοστρωτήρα «κατεβάζει» η κυβέρνηση μετά την Κυριακή των εκλογών, με σαρωτικά μέτρα… γενικού ξεφουσκώματος αποδοχών, επιδομάτων και κοινωνικών παροχών για δημοσίους υπαλλήλους, εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα.
Τα μέτρα αποφασίζονται σήμερα σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη και θα παρουσιαστούν την Τρίτη στο κλιμάκιο της τρόικας που θα τα επικυρώσει.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ύψος αυτών των έκτακτων μέτρων θα ξεπεράσει τα 4,3 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα – οδοστρωτήρας θα περιλαμβάνονται στο νέο προϋπολογισμό (του 2011) ο οποίος κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη. Ανάλογα με τις ταμειακές ανάγκες, ορισμένα μπορεί να εφαρμοστούν ώς το τέλος του 2010.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν:
1. Μείωση αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων με νέο μισθολόγιο από 1-1-2011. Κόβονται και καταργούνται 52 διαφορετικά (και συντεχνιακά) επιδόματα και δημιουργείται ένας νέος βασικός μισθός. Οσοι έχουν σήμερα αποδοχές (βασικό +επιδόματα) από 1.000 μέχρι 1.300 ευρώ θα έχουν τη μικρότερη μείωση (5%), ενώ από το ύψος αυτό και πάνω οι μειώσεις κλιμακώνονται μέχρι και 25%. Οσοι πιάσουν δουλειά στο Δημόσιο από το 2011, θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, χωρίς μονιμότητα, με μισθούς και συμβάσεις ιδιωτικού τομέα (740 ευρώ+οικογενειακό επίδομα).
2. Κατάργηση της δυνατότητας που δίνει ο νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις, να υπερισχύει η καλύτερη συμφωνία ανάμεσα σε κλαδική και επιχειρησιακή σύμβαση (συρροή συμβάσεων). Η ρύθμιση προβλέπει ότι θα υπερισχύουν έναντι των κλαδικών, οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Στην πράξη ανοίγει ο δρόμος όχι μόνο για πάγωμα, αλλά και για μειώσεις μισθών (κάτω και από τα όρια της Συλλογικής Σύμβασης). Ο νόμος για τις συμβάσεις θα ισχύσει κυρίως για επιχειρήσεις που είναι σε δυσπραγία και για τις ΔΕΚΟ.
3. Κατάργηση της υπερωριακής απασχόλησης από τις 43 έως τις 45 ώρες την εβδομάδα, με τη γρήγορη ευελιξία στη διευθέτηση του ωραρίου που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Στην πράξη έρχεται το 45ωρο εβδομαδιαίως χωρίς υπερωρίες.
4. Αδειασμα υπεράριθμων υπαλλήλων από όλες τις ΔΕΚΟ, κατάργηση των κανονισμών προσωπικού, άμεση μείωση μισθών σε όσες είναι ζημιογόνες και εφαρμογή σχεδίου συγχωνεύσεων. Ο στόχος του 2010 για εξοικονόμηση ποσού 220 εκατ. ευρώ, ανεβαίνει στο 1 δισ. ευρώ για το 2011.
5. Ψαλίδι στο επίδομα ανεργίας, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να εγκρίνει πολύ μικρότερη αύξηση της επιχορήγησης (έως10%) από αυτή που ζήτησε ο ΟΑΕΔ (+25%) για το 2011.
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 13/11/2010