4 Οκτ 2010

Επικουρικές Συντάξεις : στο μικροσκόπιο

Μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα και με την πρόβλεψη του Μνημονίου, όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης θα πρέπει να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες. Στη συνέχεια, οι παροχές θα αναπροσαρμοστούν με βάση την οικονομική βιωσιμότητα

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν όλες οι επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου.
Οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση ξεκινούν από τους τραπεζικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα «μεταφερθούν» σε ένα Ταμείο για να σταματήσει ο κατακερματισμός που ισχύει σήμερα.

Μέχρι τον Μάρτιο -με βάση και το Μνημόνιο- όλοι οι φορείς θα πρέπει να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες. Στη συνέχεια, τα επικουρικά ταμεία -τα οποία αυτή τη στιγμή καλύπτουν 700.000 συνταξιούχους- θα αναπροσαρμόσουν τις παροχές με βάση την οικονομική τους βιωσιμότητα.
Η μείωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη -δηλαδή, οι συντάξεις να πέσουν και κάτω από το 20%- σε όσους φορείς βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μία εναλλακτική πρόταση που θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου είναι αντί για μείωση συντάξεων να υπάρξει αύξηση των εισφορών, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα των επικουρικών ταμείων. Βέβαια, αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε συγκεκριμένους κλάδους -ενδεχομένως στις τράπεζες- που υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη συνεισφορά από την πλευρά των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Διακυμάνσεις
Σήμερα, οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις και μπορεί να φτάνουν έως και το 80% του συντάξιμου μισθού. Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Ρωμανιάς, αν εφαρμοστεί η ρύθμιση που προβλέπει αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων εννιά στα δέκα θα έχουν πρόβλημα.
Σημειώνεται πως υπάρχουν επικουρικά ταμεία που αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικά προβλήματα (π.χ. ο φορέας της Γενικής που μεταφέρθηκε στο ΕΤΕΑΜ, το επικουρικό της ΕΥΔΑΠ).
Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εμφανίζονται αισιόδοξοι πως τα δύο μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία της χώρας -το ΕΤΕΑΜ και το ΤΕΑΔΥ- δεν αναμένεται στις μελέτες να καταγράφουν ταμειακά προβλήματα, αλλά αναλογιστικά.

Τραπεζικοί στην Εμπορική
Μετά τη δικαίωση στο Εφετείο, μάχη τώρα στον Αρειο Πάγο

Δικαστικές προεκτάσεις έχει το θέμα των επικουρικών ταμείων των τραπεζών. Η «μάχη» ξεκίνησε όταν η προηγούμενη κυβέρνηση μετέφερε τα επικουρικά ταμεία του κλάδου στο ΕΤΑΤ, προκαλώντας την αντίδραση της ΟΤΟΕ που κατήγγειλε παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων.
Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η απόφαση που θα βγάλει ο Αρειος Πάγος για το ταμείο της Εμπορικής. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 21 Ιανουαρίου έπειτα από προσφυγή της τράπεζας, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως ο σύλλογος έχει δικαιωθεί στο εφετείο.

Ο Γ. Κωνσταντινόπουλος
Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, -εν όψει και της απόφασης του Αρείου Πάγου- σημειώνει πως «η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τη θέση της ΟΤΟΕ, που είναι ο απεγκλωβισμός των τραπεζοϋπαλλήλων από το ΕΤΕΑΜ και η ένταξη παλαιών και νέων ασφαλισμένων σε ένα ενιαίο Ταμείο».
Στο θέμα αναφέρεται με ανακοίνωσή της και η ΟΤΟΕ, που υπογραμμίζει πως «όπως είναι γνωστό στο ΕΤΑΤ εντάχθηκαν επικουρικά ταμεία τραπεζοϋπαλλήλων με παραβιάσεις συλλογικών συμβάσεων και συμφωνιών με τις οποίες ιδρύθηκαν, χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων και με αμφισβητούμενες διαδικασίες ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις των τραπεζών και τη διασφάλιση των παροχών στους εργαζόμενους».
Παράλληλα τονίζεται πως η Ομοσπονδία «θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη με στόχο την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων από το κράτος και τους εργοδότες αλλά και τον σεβασμό στο Σύνταγμα της χώρας και στο Διεθνές Δίκαιο. Προς τούτο εκκρεμούν αποφάσεις από τα ελληνικά δικαστήρια σε ανώτατο επίπεδο και αναμένονται τα αποτελέσματα των προσφυγών στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο του Στρασβούργου».

Οι συζητήσεις ΟΤΟΕ - Κουτρουμάνη
Ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων σε ένα μόνο Ταμείο

Σε ένα επικουρικό ταμείο θα μεταφερθούν όλοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι, με τις σχετικές μελέτες να ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο. Η «τύχη» των επικουρικών ταμείων των τραπεζών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, και το προεδρείο της ΟΤΟΕ.
Σήμερα οι τραπεζικοί υπάλληλοι είναι «μοιρασμένοι» ως προς την επικουρική ασφάλιση, καθώς ένα τμήμα υπάγεται στο ΕΤΑΤ και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο ΕΤΕΑΜ.
Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, με δεδομένο πως το ΕΤΑΤ έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής, καθώς δεν «καλύπτει» όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 2005 (οι οποίοι ασφαλίζονται από το επικουρικό του ΙΚΑ).
Τώρα το υπουργείο Εργασίας -μετά από αίτημα της ΟΤΟΕ- προσανατολίζεται στην ένταξη όλων των τραπεζικών υπαλλήλων σε ένα μόνο ταμείο. Για τον σκοπό αυτόν μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης των τραπεζών θα πρέπει να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες (τις οποίες πιθανότατα θα αναλάβει το οικονομικό πανεπιστήμιο).

Σενάριο
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη «μεταφορά» όλων των εργαζομένων στις τράπεζες -παλιών και νέων- στο ΕΤΑΤ. Αυτό σημαίνει πως οι τραπεζικοί υπάλληλοι που σήμερα καλύπτονται από το ΕΤΕΑΜ θα «μετακομίσουν» και μαζί θα... αλλάξουν Ταμείο και οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Στη συνάντηση με τον Γιώργο Κουτρουμάνη η ΟΤΟΕ κατέθεσε δύο προτάσεις για το ασφαλιστικό:
Τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης με μέλη όλους τους εργαζομένους στις τράπεζες χωρίς εξαιρέσεις.
Στο ενιαίο Ταμείο να κατευθύνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και οι συνεισφορές των εργοδοτών.
Συνάντηση
Για το θέμα αυτό το επόμενο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας θα έχει συνάντηση και με τους τραπεζίτες. Παράλληλα, θα συνεχιστεί ο διάλογος με την ΟΤΟΕ για να βρεθεί βιώσιμη λύση για τα Ταμεία των τραπεζών.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σταύρος Κούκος -μιλώντας στο «Eθνος»- σημειώνει χαρακτηριστικά πως «περιμένουμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες διαλόγου για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό θέμα των επικουρικών συντάξεων των τραπεζικών υπαλλήλων. Ζητάμε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο Ταμείο για όλους και στο οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων με στόχο».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, -κατά τη διάρκεια της συνάντησης- έστειλε μήνυμα προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πως «δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί το δημόσιο ούτε με ένα ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων». Επομένως θα πρέπει να βρεθεί βιώσιμη λύση για το νέο επικουρικό ταμείο, που θα καλύπτει το σύνολο των τραπεζικών υπαλλήλων.

Κύρια ασφάλιση
Μελέτες μέχρι τέλη του έτους


Από «κόσκινο» θα περάσουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και τα ταμεία κύριας ασφάλισης για να αποτυπωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της πρόσφατης μεταρρύθμισης.
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται πως μέσα στη χρονιά πρέπει να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα αυτών των μελετών, για να αποφασιστεί το κατά πόσο απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων.
Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα πρέπει να παρουσιάσει μελέτη για τις επιπτώσεις της μεταρρύθμισης και το κατά πόσο συγκρατούνται οι συνταξιοδοτικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Στην αντίθετη περίπτωση το Ασφαλιστικό -με βάση το μνημόνιο- θα ανοίξει άμεσα, καθώς προβλέπεται πως «οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2011».

Διαβεβαιώσεις
Πάντως πηγές του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται θέμα νέων αλλαγών στα ταμεία κύριας ασφάλισης, καθώς τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο. Μάλιστα επισημαίνουν πως τα μέτρα για την αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας, την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και τον περιορισμό των δαπανών αρκούν για την «επιβίωση» των ταμείων κύριας ασφάλισης.
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 4/10/2010