29 Σεπ 2010

Η «ιστορία» του ομολόγου του ΤΕΑΔΥ στην εξεταστική της Βουλής

Σημαντικές λεπτομέρειες για την περίφημη υπόθεση του δομημένου ομολόγου που αγόρασαν το ΤΕΑΔΥ και άλλα τρία ασφαλιστικά ταμεία αποκάλυψε στην εξεταστική επιτροπή των Ομολόγων ο Αβραάμ Σαββίδης, πρώην στέλεχος της J.P. Morgan.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου της Επιτροπής κ. Χρ. Πρωτόπαπα, ο κ. Σαββίδης είπε, ότι το επίμαχο ομόλογο σχεδιάστηκε κατόπιν αιτήματος της North Asset Management (NAM), που ήταν ο πελάτης για το προϊόν: «Είχε ξεκινήσει η συζήτηση με τη North Asset Management, και συγκεκριμένα με τον κ. Παπαμαρκάκη, ο οποίος μας είχε ζητήσει να του στείλουμε ιδέες σύνθετου ομολόγου.
Ήταν ουσιαστικά η ιδέα που προτείναμε αυτή, η συγκεκριμένη, για το 12ετές ομόλογο, με αυτούς τους όρους δηλαδή», κατέθεσε ο κ. Σαββίδης.
Το πρώην στέλεχος της J.P. Morgan κατέθεσε ότι μετά την απόρριψη της πρότασης για έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ, και «επειδή ο προϊστάμενός μου ο κ. Αδαμόπουλος είχε πολύ καλή σχέση και με τον κ. Κουρή, η ιδέα ήταν να βοηθήσει ώστε, μήπως μπορεί να μεταπειστεί ο ΟΔΔΗΧ». Είπε, επίσης, ότι και στη συνέχεια, όταν κολλούσε κάπου η διαδικασία και η υπόθεση στράφηκε στη Δ23 «ο κ. Αδαμόπουλος μιλούσε με τον κ. Κουρή και προσπαθούσαν να βρουν λύση».
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι δεν επελέγη η συνήθης για τη Δ23 σύμβαση τύπου Schuldschein, γιατί η North «ενημέρωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ταίριαζε στις ανάγκες της», καθώς «ενέχει κάποιους περιορισμούς στη μεταπώληση». Κατέθεσε επίσης, ότι η J.P.Morgan γνώριζε ότι το ομόλογο θα το διέθετε η North σε θεσμικούς επενδυτές, δεν την ενδιέφερε όμως αν αυτοί θα ήταν ταμεία ή άλλα ιδρύματα του Δημοσίου. Ο κ. Σαββίδης παραδέχτηκε ότι το ομόλογο αυτό «είχε μεγαλύτερο ρίσκο από ομόλογο σταθερού επιτοκίου ή προθεσμιακή κατάθεση, αλλά σαφώς μικρότερο ρίσκο από μετοχές». Το πρώην στέλεχος της J.P. Morgan διέψευσε πάντως τους τότε ανωτέρους που «ήθελαν να εμμείνουν στο γεγονός ότι δεν ήταν σίγουροι ότι το ομόλογο θα μεταπωλούνταν από τη North», ενώ η αλήθεια ήταν «ότι ξέραμε ότι είχαν βρεθεί επενδυτές και το ομόλογο θα μεταπωλούνταν».
του Παναγή Γαλιατσάτου, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 29/9/2010