18 Ιουν 2010

Περικόπτεται στο ήμισυ η αποζημίωση απόλυσης για τους υπαλλήλους

Ύστερα από προειδοποίηση για την καταγγελία της σύμβασης
Περισσότερες απολύσεις ανά μήνα


Πενήντα χρόνια πίσω επέστρεψε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το εργατικό δίκαιο, «εκσυγχρονίζοντας» το καθεστώς των αποζημιώσεων για τους υπαλλήλους των οποίων η σύμβαση πρόκειται να καταγγελθεί από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται.
Με «τέχνασμα» τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου προειδοποίησης για την καταγγελία της σύμβασης, παρέχει τη δυνατότητα απολύσεων εξπρές, όχι μόνο με τη μείωση της αποζημίωσης στο 50% της ισχύουσας αλλά και σε δόσεις.
Ο χρόνος προειδοποίησης για τις απολύσεις ισχύει και σήμερα, βάσει της εργατικής νομοθεσίας του ’20 και του ’55, αλλά σπανίως ενεργοποιούνταν από τις επιχειρήσεις, αφού προϋπέθετε να έχει προειδοποιηθεί ο εργαζόμενος αρκετούς μήνες πριν και να λειτουργεί στοιχειωδώς ένας προγραμματισμός στην επιχείρηση. Τώρα, με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κοινοποίησε χθες σε κοινωνικούς φορείς και επιδίδει σήμερα στους επιτηρητές, ενώ ένας εργαζόμενος με 20 έτη εργασίας θα λάμβανε αποζημίωση ίση με 16 μισθούς, τώρα θα προειδοποιείται 4 μήνες πριν για την απόλυση του για να λάβει αποζημίωση ίση με 8 μισθούς. Μάλιστα, για όλους όσοι έχουν προϋπηρεσία από 2 μήνες έως 10 χρόνια θα είναι αρκετό να λάβουν μία προειδοποίηση μόλις ένα μήνα πριν από την απόλυσή τους για να μειωθεί η αποζημίωσή τους στους 3 μισθούς. Οποιος εργοδότης δεν κάνει χρήση της προειδοποίησης θα καταβάλλει τις αποζημιώσεις με βάση το παλαιό σύστημα. Επίσης, για αποζημιώσεις που υπερβαίνουν τις αποδοχές 2 μηνών, το υπερβάλλον θα καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις.
Στα «μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας» προβλέπεται ότι «ο αριθμός των απολυομένων ηλικίας 55 έως 64 ετών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των συνολικών απολύσεων», ενώ παρέχεται και το δικαίωμα αυτασφάλισης σε απολυόμενους 57 έως 64 ετών, με υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει από το 50% έως το 80% των εισφορών, ενώ ο ΟΑΕΔ θα παρέχει το 20%. Ωστόσο, αυτή η θετική ρύθμιση μπορεί εύκολα να εξουδετερωθεί από την προβλεπόμενη στο ίδιο Σχέδιο Π.Δ αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Εννοείται πως στις επιχειρήσεις με έως 19 άτομα προσωπικό, οι απολύσεις παραμένουν χωρίς όριο. Για επιχειρήσεις με 20 έως 150 εργαζόμενους ο αριθμός των επιτρεπόμενων απολύσεων κάθε μήνα αυξάνεται σε 6 ενώ στις επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζόμενους επιτρέπεται να απολύεται το 5% του προσωπικού και έως 30 άτομα τον μήνα.
Επίσης οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν νέους με μειωμένο μισθό (80% του κατώτατου ορίου για ηλικίες έως 21 έτους, 85% για έως 25 ετών) ενώ οι ειδικές συμβάσεις μαθητείας για νέους 15 έως 18 ετών θα ισχύουν για 1 έτος και θα λαμβάνουν το 70% (518 ευρώ μεικτά) του κατώτατου μισθού.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης των εργασιακών διαφορών μέσω του ΟΜΕΔ, το Σχέδιο Π.Δ. καταργεί, ουσιαστικά, τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία. Η μείωση της αμοιβής των υπερωριών θα ενταχθεί στο ασφαλιστικό, ενώ για την κατάργηση των κατώτατων ορίων της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, κρίθηκε ότι μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως, αφού δεν χρειάζεται ούτε έκδοση Υπουργικής Απόφασης.
Με επιστολές προς τους προέδρους της ΓΣΕΕ και των τριών εργοδοτικών οργανώσεων, ο υπ. Εργασίας κάλεσε χθες τους φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 23 Ιουνίου. Σήμερα, σε συνάντηση που θα έχει με την τρόικα, κλείνουν και οι τελικές λεπτομέρειες για το πρώτο ασφαλιστικό, που θα ψηφιστεί τον Ιούλιο από τη Βουλή.
της Χριστίνας Κοψίνη, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 18/6/2010