23 Φεβ 2010

Στο τραπέζι παραμένει η αύξηση

Το Ecofin έχει ζητήσει επίσης μείωση των ανώτατων συντάξεων και εξορθολογισμό του ΕΚΑΣ

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η κυβερνητική πρόταση για διατήρηση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης. Το θέμα θα κριθεί από τα αποτελέσματα του ελέγχου που θα πραγματοποιήσουν στα μεγέθη του υπουργείου Εργασίας οι επιτηρητές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα. Πάντως, μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που ζήτησε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μόνο αυτό της αύξησης των γενικών ορίων δεν προβλέπεται στην πρόταση Λοβέρδου - Κουτρουμάνη που τίθεται σήμερα προς συζήτηση στην επιτροπή των Ειδικών.

Ειδικότερα στα μέτρα του Συμβουλίου περιλαμβάνονται τα εξής:

- Μεταρρυθμίσεις των κλάδων υγείας και των συνταξιοδοτικών συστημάτων.
- Παραμετρική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητά του.
- Μείωση των ανώτατων ορίων συντάξεων.
- Προοδευτική αύξηση στα υποχρεωτικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.
- Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ώστε να παραχθεί καλύτερη ανταπόδοση των εισφορών που καταβάλλονται κατά τη διάρκεια όλου του επαγγελματικού του βίου.
- Βελτίωση της διαγενεακής δικαιοσύνης και ορθολογικοποίηση του συστήματος των ειδικών επιδομάτων για τις χαμηλές συντάξεις (ΕΚΑΣ).

Ταμείο Πρόνοιας

Δραματικά στοιχεία για την κατάσταση του Ταμείου Πρόνοιας ήλθαν χθες στη δημοσιότητας από τον Συνήγορο του Πολίτη που διοργάνωσε συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα.
Τους τελευταίους 20 μήνες περί τους 18.000 δικαιούχους δημόσιους υπαλλήλους περιμένουν εις μάτην το εφάπαξ, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος μέσα στα επόμενα 10 χρόνια το Ταμείο να «βάλει λουκέτο».
H κατάσταση θεωρείται κρίσιμη, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι τους επόμενους οκτώ μήνες το έλλειμμα του Ταμείου σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα ξεπεράσει το 1,6 δισ. ευρώ, και οι εκκρεμείς αιτήσεις καταβολής εφάπαξ οι οποίες δεν εξυπηρετούνται θα υπερβούν τις 20.000! Ο πρόεδρος και τα στελέχη του Ταμείου αναγνώρισαν ότι δεν τηρούνται οι προθεσμίες για την καταβολή του εφάπαξ λόγω οικονομικών προβλημάτων και ανεπάρκειας προσωπικού. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι τα χρήματα του Ταμείου επαρκούν μόλις για 600 αιτήσεις τον μήνα, ενώ οι ανάγκες είναι για 1.200 αιτήσεις.
Τη ζοφερή αυτή εικόνα για ένα ιστορικό Ταμείο με κοινωνική αποστολή που χρονολογείται από το 1936 έδωσαν οι πρόεδροι του Ταμείου Νίκος Καλάκος και της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, καθώς και ο Βοηθός Συνήγορος Γ. Σακέλλης.
Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις καθυστερήσεις: «Η τακτική αυτή δεν είναι μόνον ηθικά απαράδεκτη, αλλά και αντίθετη των όσων θεσπίζει ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, με άμεσο αποτέλεσμα μάλιστα οι υπάλληλοι να θεμελιώνουν αξιώσεις για αποζημίωση». Το Ταμείο αναφέρει σε έγγραφό του τον περασμένο Μάιο προς τον Συνήγορο «ότι αδυνατεί να ορίσει ακόμη και συγκεκριμένη ανώτατη προθεσμία για την εξέταση της χορήγησης του εφάπαξ». Στο πόρισμα - καταπέλτη αναφέρεται πως οι διαμαρτυρίες των πολιτών είναι κάτι παραπάνω από φυσικές, αφού οι οικονομικές ανάγκες που μπορεί να αφορούν εξυπηρέτηση στεγαστικών δανείων, έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω προβλημάτων υγείας, ή άλλες επείγουσες ανάγκες καθιστούν την άμεση καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος απαραίτητη, όχι μόνο για να αντεπεξέλθουν οι συνταξιούχοι στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά και να διαμορφώσουν ένα στοιχειώδη οικονομικό προγραμματισμό.
Μέλη της αρχής διαπίστωσαν ότι σχεδόν κάθε μήνα αυξανόταν ο απαιτούμενος χρόνος για την εξέταση και χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος, με αποτέλεσμα το πρόβλημα διαρκώς να οξύνεται.
Κατά τον Συνήγορο, θα έπρεπε το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, κατ’ ελάχιστον, να ενημερώνει τους πολίτες ως προς τον απαιτούμενο χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεών τους.
των Χρ. Κοψίνη - Φ. Καλλίρη, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 23/2/2010