23 Φεβ 2010

Περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων

Έχει κλειδώσει η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες
Εισαγωγή φόρου στα είδη πολυτελείας
Πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να περικόψει ακόμα περισσότερο τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ασκούν οι Βρυξέλλες στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ φέτος. Αντίθετα, η εμμονή των κοινοτικών για κατάργηση του 14ου μισθού στο Δημόσιο φαίνεται ότι δεν υφίσταται, αν και επιμένουν στις συστάσεις τους για περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης.
Όπως όλα καταδεικνύουν, οι διαβουλεύσεις που ξεκινούν σήμερα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θα εστιασθούν στην πρόσθετη περικοπή των επιδομάτων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει στη μείωση των βασικών μισθών. Οι πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων στηρίζονται στο ότι η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας πως η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2010 θα είναι βαθύτερη και θα κυμαίνεται μεταξύ του 1,5-2%.
Από το πάγωμα των μισθών και την περικοπή των επιδομάτων κατά 10% φέτος υπολογίζεται ότι η μείωση των ονομαστικών μισθών ξεκινάει από 1% και φθάνει έως και περίπου 5,5%.
Ο μέσος όρος των μειωμένων αποδοχών προσεγγίζει το 2,5-3%, ποσοστό το οποίο δεν ικανοποιεί την τριμελή επιτροπή εποπτείας της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι από τη μείωση των επιδομάτων και το πάγωμα των μισθών το ελληνικό Δημόσιο εξοικονομεί πόρους ύψους 800-850 εκατ. ευρώ. Εφόσον αποφασισθεί και νέα μείωση των επιδομάτων στο κονδύλι αυτό θα μπορούσαν να προστεθούν ακόμα 300 εκατ. ευρώ (συνολική μείωση επιδομάτων 15%), με το δημοσιονομικό όφελος να αγγίζει το 1,1-1,2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι από την περικοπή του 14ου μισθού, το όφελος θα έφτανε στα 1,2-1,3 δισ. ευρώ.

Έσοδα

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων και στο σκέλος των εσόδων, καθώς η Κομισιόν έχει ήδη εκφράσει τις αμφιβολίες της για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Ετσι, φαίνεται να έχει κλειδώσει η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ δεν αποκλείεται να περιοριστούν οι συντελεστές (εφαρμόζονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, ενώ στα νησιά του Αιγαίου ο ΦΠΑ είναι μειωμένος κατά 30%) από τρεις σε δύο. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 9% σε 11% και από 19% σε 21% αντίστοιχα. Οι συντελεστές για τις περιοχές (νησιά) όπου αντιστοιχεί μειωμένος ΦΠΑ (13%) θα αυξηθούν στο 15%. Θεωρητικά το Δημόσιο από την αναπροσαρμογή αυτή μπορεί να εισπράξει επιπλέον το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ή εναλλακτικά περαιτέρω αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Εκτιμάται ότι η τελευταία αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα αποφέρει έσοδα της τάξης των 930 εκατ. ευρώ.
Στα υπό εξέταση μέτρα στο σκέλος των εσόδων περιλαμβάνεται και η εισαγωγή φόρου στα είδη πολυτελείας, μεταξύ των οποίων και Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, ακόμα και στα χρυσαφικά.
Επίσης, σχεδιάζεται η περαιτέρω περικοπή των λειτουργικών δαπανών του τρέχοντος προϋπολογισμού. Ήδη έχει ανακοινωθεί η μείωσή τους κατά 360 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να διπλασιασθεί. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι υπερωρίες, τα οδοιπορικά, οι αμοιβές σε ομάδες εργασίας και επιτροπές, προμήθειες και συμβάσεις έργου που συνάπτει το Δημόσιο με ιδιώτες.
των Προκόπη Χατζηνικολάου - Σωτήρη Νίκα, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 23/2/2010