22 Φεβ 2010

Στον 14ο μισθό η νέα «γραμμή άμυνας»

Με τον Γ. Παπανδρέου να επικαλείται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης τη στήριξη που έχει από τους πολίτες και με πολλούς υπουργούς να υπεραμύνονται (μόνο) του 14ου μισθού, η κυβέρνηση στο σύνολό της προετοιμάζει το έδαφος για τη λήψη, αν χρειαστεί, νέων μέτρων μέχρι τις 15 Μαρτίου το αργότερο.
«Εάν πράγματι χρειαστούν επιπλέον μέτρα, θα τα λάβουμε προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμμά μας κατά 4% εντός του 2010, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε εάν είναι απαραίτητο», είπε ο πρωθυπουργός στην τηλεόραση του BBC.

Κρίσιμο 15νθήμερο

Σε κάθε περίπτωση, από σήμερα αρχίζει ένα κρίσιμο 15νθήμερο για την ελληνική οικονομία. Μέσα σε αυτό το διάστημα:
- Θα αξιολογηθεί από την Ε.Ε. αν είναι δυνατή η μείωση του ελλείμματος μέσω της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και χωρίς πρόσθετα μέτρα. Ωστόσο, στην πιθανότητα αυτή κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν ελάχιστες ελπίδες. Σε λίγες ημέρες έρχεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη φάση της αξιολόγησης.
- Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό και πολιτικό πλέγμα ενεργειών ούτως ώστε να πείσει τους Ευρωπαίους: Πρώτον, να λάβει η χώρα μας μια πίστωση χρόνου χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων ούτως ώστε να αρχίσει να αποδίδει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Δεύτερον, μέσα σε αυτό το διάστημα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Τρίτον, να επιτευχθεί τέτοια στήριξη στη χώρα μας ούτως ώστε να μειωθούν οι πιέσεις των αγορών και η άνοδος των σπρεντ...
Επ' αυτών είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε ο Γ. Παπανδρέου το Σαββατοκύριακο σε συνεντεύξεις του στο BBC και στο «Σπίγκελ».

«Δώστε μας χρόνο»

«Δώστε μας χρόνο, δώστε μας στήριξη -και δεν μιλώ για οικονομική αλλά για πολιτική- προκειμένου να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτά που λέμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια και την κάλυψη της Ε.Ε. προκειμένου να μπορέσουμε να δανειστούμε με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και οι υπόλοιπες χώρες και όχι με τα υψηλά επιτόκια που υπονομεύουν τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος».

- Η κυβέρνηση θα βρεθεί πάλι αντιμέτωπη με τις αγορές και τα σπρεντ, αφού τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα βγει και πάλι για δανεισμό. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός είπε στο BBC ότι οι δανειακές ανάγκες είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Στο μεταξύ, η γραμμή άμυνας που φαίνεται να χτίζει η κυβέρνηση έναντι των Βρυξελλών όσον αφορά τις πιέσεις της Ε.Ε. για πρόσθετα μέτρα είναι η προάσπιση του 14ου μισθού, με πολλούς υπουργούς να τάσσονται κατά της κατάργησής του.
«Η κατάργηση του 14ου μισθού δεν είναι υπό συζήτηση ούτε υπό διαπραγμάτευση», είπε ο υπουργός Υποδομών Δημ. Ρέππας και ζήτησε να σταματήσει η «άμετρη μετρολογία γιατί δεν οδηγεί στην επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης».
Ο Πάνος Μπεγλίτης στο «Κανάλι 1» υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να θίξουμε τον 14ο μισθό, που είναι κατάκτηση των εργαζομένων». Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος μιλώντας χθες στο Βήμα είπε ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι απλοϊκά και χονδροειδή. Για «ακραίο μέτρο» μίλησε η Αννα Διαμαντοπούλου στο Μέγκα.

«Όχι στο ΔΝΤ»

Όσον αφορά πιθανή προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κυβερνητικά στελέχη χθες απέρριψαν μια τέτοια προοπτική. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε», είπε ο Θ. Πάγκαλος, ενώ και ο Π. Μπεγλίτης είπε ότι αυτά τα σενάρια δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Η εξεταστική

Με την πρότασή του για εξεταστική επιτροπή το ΠΑΣΟΚ θα ζητεί διερεύνηση των στατιστικών στοιχείων του ελλείμματος για την περίοδο 2004-2009, που κυβερνούσε η Ν.Δ. Η κατάθεση της πρότασης είναι δεδομένη παρά τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και υπουργών και θα γίνει ίσως και εντός της εβδομάδος. Ομως, όπως όλα δείχνουν, η σχετική συζήτηση θα αργήσει πολύ να γίνει αφού ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας λόγω των άλλων εξεταστικών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
του Πάνου Σώκου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 22/2/2010