17 Ιαν 2010

Ποιοι πληρώνουν το λογαριασμό

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις καθαρές τους αποδοχές να μειώνονται τουλάχιστον κατά 4% λόγω της περικοπής των επιδομάτων και της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης.
Οι έχοντες τους υψηλότερους μισθούς στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα πληρώνουν έως και 100 ευρώ το μήνα περισσότερο φόρο λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας.

Επιβαρύνσεις αρκετών εκατοντάδων ευρώ έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 400-500 χιλιάδων ευρώ, ενώ όσοι δεν ανταποκριθούν στο κυβερνητικό προσκλητήριο για συλλογή αποδείξεων κινδυνεύουν να πληρώσουν έως και 600 ευρώ πρόσθετο φόρο.
Είναι ορισμένες από τις επιπτώσεις που φέρνει -και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου- το Πρόγραμμα Σταθερότητας στη ζωή μας. Η κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος περίπου κατά 10 δισ. ευρώ μέσα στο 2010 επηρεάζει εκατομμύρια Ελληνες.

Οι περικοπές στο Δημόσιο

Ο συνδυασμός «περικοπή επιδομάτων-πάγωμα μισθών» θα μεταφραστεί ως μείωση των καθαρών αποδοχών τουλάχιστον κατά 4% για δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Ο ακριβής αριθμός αυτών που θα υποστούν τις συνέπειες, θα προκύψει το Φεβρουάριο με την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής. Είναι πάντως σαφές ότι για καθαρούς μισθούς άνω των 2.000 ευρώ θα υπάρξει σαφής επιβάρυνση.
Η κυβέρνηση προσδοκά σε φορολογικά έσοδα 1,1 δισ. ευρώ από τη θέσπιση της νέας φορολογικής κλίμακας, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και την περιστολή των φοροαπαλλαγών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει:

*Μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν 1.000-1.500 ευρώ περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2009. Αυτό θα συμβεί διότι μελετάται η εφαρμογή του ανώτατου συντελεστή (40% ή και 45%) όχι από τις 75.000 ευρώ που ισχύει σήμερα αλλά από τις 50.000 ευρώ.
*Τα κίνητρα συλλογής των αποδείξεων και η σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο είναι μέτρα που μπορεί να λειτουργήσουν επιβαρυντικά ή ευεργετικά για τους φορολογούμενους, ανάλογα με το συνολικό ποσό που θα συγκεντρώσουν:

1 Όσοι δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τις αποδείξεις που θα απαιτούνται για κάλυψη του αφορολόγητου, θα κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο έως και 1.000-1.200 ευρώ στην ακραία περίπτωση που δεν θα προσκομίσουν καμία απόδειξη.

2 Αντίθετα, όσοι μαζέψουν αποδείξεις και πέραν του αφορολόγητου, θα γλιτώνουν φόρο της τάξεως των 100-150 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αποδείξεων. Μεγαλύτερη θα είναι η έκπτωση για «ειδικές αποδείξεις», όπως αυτές των δικηγόρων, των γιατρών κ.λπ.

*Όσοι έχουν αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιβάρυνση χιλιάδων ευρώ. Αυτοτελώς φορολογούμενο εισόδημα 10.000 ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετο φόρο έως και 2.500 ευρώ (ανάλογα με το ύψος των υπόλοιπων εισοδημάτων). Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης προβλέπεται να αποδώσει 700 εκατ. ευρώ.
*Έσοδα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να συγκεντρωθούν από τις αλλαγές στις φοροαπαλλαγές ή και την κατάργηση ορισμένων εξ αυτών. Για τα στεγαστικά δάνεια η έκπτωση φόρου θα ψαλιδιστεί, αλλά μόνο για τα υψηλά εισοδήματα που έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά. Αντίθετα, θα υπάρξει όφελος για όσους έχουν δανειστεί μικρά ποσά (π.χ. κάτω των 200.000 ευρώ).

Φόροι μεταβιβάσεων

Εξετάζεται το ενδεχόμενο η αλλαγή να μην επηρεάσει μόνο τα νέα αλλά και τα υφιστάμενα δάνεια. Επίσης, εξετάζεται να υπάρξει σύνδεση των φοροαπαλλαγών με το δηλωθέν εισόδημα. Σήμερα παρατηρείται η αδικία τα μεγαλύτερα οφέλη να τα έχουν τα υψηλά εισοδήματα.

*Για τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές «κλήρωσε» την Παρασκευή. Επιβαρύνονται προς το παρόν οι ιδιοκτήτες που θα κάνουν γονικές παροχές άνω των 315.000 ευρώ. Μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ο πήχης θα κατέβει ακόμη χαμηλότερα (διαβάστε στην «Οικονομία» αναλυτικούς πίνακες και παραδείγματα).

*Πολλαπλάσια θα είναι η επιβάρυνση και για τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Κάτοχοι ακινήτων αξίας 1.000.000 ευρώ πληρώνουν σήμερα φόρο κατοχής περίπου 800 ευρώ. Με το νέο σύστημα ενδέχεται να πληρώσουν ακόμη και τα διπλά.

Συνολικά, από τους φόρους ακινήτων υπάρχει προσδοκία για έσοδα 400 εκατ. ευρώ.
Το κυβερνητικό στοίχημα για συγκέντρωση εσόδων 1,2 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι και το πιο ριψοκίνδυνο.
Για να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό θα πρέπει να «συλληφθούν» συναλλαγές τουλάχιστον τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να συγκεντρωθούν έσοδα περίπου 600 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ και άλλα τόσα από τη φορολογία εισοδήματος.
του Θάνου Τσίρου, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 17/1/2010