Αντάρτικο στο Δημόσιο, υπονομεύοντας ευθέως τη λειτουργία του και ναρκοθετώντας κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, έχουν στήσει υψηλόβαθμα στελέχη της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας, συνεπικουρούμενοι από τις φατρίες των «επαγγελματιών» συνδικαλιστών.
Αποτέλεσμα είναι να έχουν μπλοκάρει σχεδόν τα πάντα, οι αλλαγές να μη προωθούνται και ο εκάστοτε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να τελεί υπό καθεστώς μιας ιδιότυπης ομηρίας, αφού σε περίπτωση δυναμικής αντίδρασής του απειλείται με μπλακ άουτ διαρκείας σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού.
Στην ουσία, δηλαδή, πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό, που στην πράξη μετουσιώνεται στην άρνηση αποστολής στοιχείων είτε για το προσωπικό που βρίσκεται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης και επομένως πληροί τα κριτήριά του προκειμένου να τεθεί στη δεξαμενή εργασιακής εφεδρείας είτε για τους υπαλλήλους που θεωρούνται πλεονάζοντες.
Πολλοί δημόσιοι οργανισμοί κατ’ εντολήν των διοικητών τους δεν απέστειλαν στο αρμόδιο υπουργείο τις λίστες με τους εργαζόμενους που περισσεύουν ούτε προχώρησαν στην κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων που προέβλεπε ο ν. 4024/2011, γνωστός ως νόμος Ρέππα.
Και σα να μην έφθανε αυτό, αρνούνται να συνδράμουν στην προσπάθεια σύνταξης των νέων οργανογραμμάτων σε υπουργεία, δήμους, περιφέρειες κ.λπ.
Αρκετές υπηρεσίες ενώ έστειλαν στοιχεία που αφορούν στις ειδικότητες, τα προσόντα και την ηλικία των υπηρετούντων σ’ αυτές, απέφυγαν να αναφέρουν πότε προσελήφθησαν ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα ανά φορέα με τα χρόνια καθαρής προϋπηρεσίας των εργαζομένων τους.
Μια δικαιολογία που ενστερνίστηκαν πολλά νομικά πρόσωπα ήταν ότι επειδή δεν επιχορηγούνται ευθέως από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν είναι υπόχρεα της αποστολής των στοιχείων που τους έχουν ζητηθεί.
Ορισμένοι μάλιστα φορείς υποστηρίζουν ότι οι οργανικές θέσεις είναι περισσότερες από τους υπαλλήλους, ενώ άλλοι με προκλητικό ύφος, επικαλούμενοι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ζητούν νέες προσλήψεις προσωπικού.
Ατιμώρητοι οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι
Το μπαϊράκι που έχει υψώσει η νομενκλατούρα του Δημοσίου κατά κάθε απόφασης για αλλαγή, αποτυπώνεται πλήρως στο θέμα της σύστασης και λειτουργίας των νέων πειθαρχικών συμβουλίων.
Διαδικασία, που μετά από πολλές αναβολές, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου 2012, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο ν. 4057/2012. Φευ, όμως.
Οι μανδαρίνοι της κρατικής μηχανής τρέναραν κι αυτή την προσπάθεια, με αποτέλεσμα να «εκραγεί» ακόμη και ο μειλίχιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Στεφάνου.
Με κατεπείγουσα εγκύκλιό του που φέρει χθεσινή ημερομηνία καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να δημιουργήσουν άμεσα τα συγκεκριμένα συμβούλια, γαιτί κινδυνεύουν να μείνουν ατιμώρητοι οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Δίνει μάλιστα και προθεσμία πέντε ημερών για την σύστασή τους, απαιτώντας άμεση ενημέρωση για την ολοκλήρωση ή μη της διαδικασίας.
Η κωλυσιεργία της εφαρμογής του ν. 4057 σχετίζεται με τις αλλαγές που επέρχονται στη σύνθεση των συμβουλίων, όπου εξοβελίζονται οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, που συνήθως πρωτοστατούσαν στην αθώωση συναδέλφων τους, ακόμη κι όταν αυτοί αποδεδειγμένα «λαδώθηκαν» ή συμμετείχαν σε συναλλαγές κάτω από τραπέζι.
Απολύσεις – εξπρές
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα πειθαρχικά συμβούλια, που θα απολύουν σε χρόνο ρεκόρ τους επίορκους δημοσίους λειτουργούς, θα είναι τριμελή και θα αποτελούνται από έναν δικαστικό, έναν εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ένα διευθυντή του Δημοσίου.
Η απουσία συνδικαλιστών που κατά τεκμήριο έβγαζαν «λάδι» σχεδόν όλους όσοι προσέρχονταν ενώπιον των συμβουλίων, πιστεύεται ότι θα είναι καταλυτική, καθώς θα περιορισθούν τα φαινόμενα διαφθοράς, αφού δεν υπάρχει πλέον το καθεστώς ατιμωρησίας που βασίλευε μέχρι σήμερα.
του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 6/9/2012