Από το σύνολο των 5.256 υπαλλήλων προέκυψαν 45 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι κρίθηκαν πλεονάζοντες. Θα τοποθετηθούν σε ΝΠΙΔ, λύση - πιλότος και για το μεγάλο κύμα των συγχωνεύσεων
«Ανοίγει» ο δρόμος των υποχρεωτικών μετακινήσεων υπαλλήλων στο Δημόσιο με το νομοσχέδιο για την κατάργηση και συγχώνευση των 21 φορέων που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη λεπτομερή προεργασία που πραγματοποιήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου με στόχο να μην απολυθεί κανένας από τους 5.256 υπαλλήλους των 21 φορέων που περιλαμβάνονται στον νόμο, προέκυψαν 45 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου από καταργούμενους φορείς, οι οποίοι κρίθηκαν πλεονάζοντες.
Αρχικά επελέγη η λύση να μετακινηθούν σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα με τη δημιουργία προσωποπαγών θέσεων. Η λύση αυτή όμως εντάσσει τους εργαζόμενους στην αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» αφού σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα οι μετακινήσεις προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου από τον ευρύτερο στον στενό δημόσιο τομέα, εκλαμβάνεται ως πρόσληψη.
Στον βαθμό που το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα αποτελέσει «πιλότο» για τις επερχόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις από το σύνολο των 1.500 οργανισμών του Δημοσίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έκρινε σκόπιμο να μην προκριθεί η επιλογή της μεταφοράς στον «στενό» δημόσιο τομέα, αλλά της μετακίνησης σε νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν ανάγκη προσωπικού.
Ανάγκες
Στο σενάριο που φαίνεται ότι καταλήγει το υπουργείο, προβλέπει ότι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου των καταργούμενων φορέων θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλα ΝΠΙΔ τα οποία θα αποστείλουν στο υπουργείο λίστες με τις ανάγκες που έχουν σε ανθρώπινο δυναμικό. Η μετακίνησή τους όμως θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε φορείς ανά την επικράτεια. Παράλληλα λαμβάνει υποχρεωτικό χαρακτήρα αφού εάν αρνηθεί ένας υπάλληλος να μετακινηθεί θα απολύεται.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι με την ψήφιση του νόμου θα «ανάψει το φιτίλι για να ξεκινήσει η ?έκρηξη? των μετακινήσεων υπαλλήλων στο Δημόσιο» που τη χαρακτηρίζουν ως «αντίδοτο» απέναντι στο διαρκές αίτημα των δανειστών για απολύσεις.
Το μοντέλο των υποχρεωτικών μετακινήσεων θα ακολουθηθεί στο σύνολο του Δημοσίου αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Από τους 208 φορείς «κόβονται» οι 100
Την κατάργηση 100 φορέων του Δημοσίου από μία ομάδα 208 οργανισμών, που απασχολούν 13.000 υπαλλήλους και αφορούν κυρίως αθλητικά κέντρα, βιβλιοθήκες, αθλητικές ομοσπονδίες και ινστιτούτα μελετών προτείνει -σύμφωνα με πληροφορίες- η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να ενταχθούν στο 2ο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων.
Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του συνόλου των φορέων και κατόπιν θα υπάρξει πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι καταργούμενοι και συγχωνευόμενοι οργανισμοί, εντός του Οκτωβρίου.
Η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, πάντως, από τη μέχρι σήμερα αξιολόγηση προτείνει την κατάργηση του 45% των 208 φορέων που έχουν αξιολογηθεί, όπου καταγράφεται μηδενική παραγωγή έργου την τελευταία 2ετία.
Παράλληλα προτείνει τη συγχώνευση 50 φορέων, ενώ καταγράφονται περίπου 4.500 υπάλληλοι ως υπεράριθμοι, οι οποίοι όμως δεν θα απολυθούν, αλλά θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες.
Τα κριτήρια αξιολόγησης των φορέων είναι: ο αριθμός υπαλλήλων που απασχολούν, ο προϋπολογισμός, οι υπηρεσίες που παρέχουν σε σχέση με τον αριθμό του εξυπηρετούμενου πληθυσμού, τα έξοδα των διοικητικών συμβουλίων.
του ΝΙΚΟΥ Β. ΤΣΙΤΣΑ, εφημερίδα "Έθνος", 18/9/2012