2 Νοε 2011

Στο ΣτΕ η μάχη για το τέλος ακινήτων. ΣΤΙΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ - ΕΞΠΡΕΣ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Στις 2 Δεκεμβρίου 2011 θα δοθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η κρίσιμη μάχη για την επιβολή του έκτακτου τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, καθώς ο πρόεδρος του δικαστηρίου Π. Πικραμμένος προσδιόρισε, κατά προτεραιότητα και με ταχύτατες διαδικασίες, την εκδίκαση του πακέτου των προσφυγών για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Για άλλη μία φορά τίθεται σε εφαρμογή ο θεσμός της πρότυπης δίκης, καθώς το υπό κρίση νομικό ζήτημα έχει μείζονα σπουδαιότητα και αφορά μεγάλο αριθμό εκκρεμών δικών.
Η απόφαση, που θα εκδοθεί εντός δύο μηνών από τη συζήτηση της υπόθεσης, με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, θα αποτελέσει πιλότο για όλες τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί στα κατώτερα δικαστήρια. Μέχρι τότε «παγώνει» η συζήτησή τους.
Εν τω μεταξύ, μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι προσφυγές για το χαράτσι της ΔΕΗ. Μετά τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθήνας και Καλαμάτας, το σωματείο «Ελληνες Φορολογούμενοι» και τις προσφυγές ενός δικηγόρου και τεσσάρων ιδιοκτητών ακινήτων, χθες προστέθηκε και η αίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων. Ολες ζητούν να πέσει το τέλος ακινήτων ως αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Εκτός από το επιχείρημα της πολλαπλής παραβίασης του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τις αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, οι φοροτέχνες επικαλούνται και παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών.
Επικαλούνται τη νομοθεσία για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων, που ορίζει ότι τέτοια στοιχεία δεν μπορούν να τύχουν επεξεργασίας από φορολογική αρχή χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική άδεια της ανεξάρτητης Αρχής. Επιπλέον, στη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους προβάλλουν και το γεγονός ότι το φορολογικό έσοδο από το νέο τέλος δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.
Όσον αφορά την κύρωση της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, που προβλέπει ο νόμος για όσους δεν καταβάλουν το τέλος, αναφέρουν ότι είναι μία «μορφή ψυχολογικής βίας, η οποία προσλαμβάνει μείζονες διαστάσεις απαξίας όταν απευθύνεται σε πρόσωπα οικονομικώς εξαθλιωμένα ή αντιμετωπίζοντα άλλους αντικειμενικούς λόγους αδυναμίας καταβολής».

της Βάνας Φωτοπούλου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 2/11/2011