11 Οκτ 2011

Ψίθυροι για εξαίρεση των εισηγμένων

Παράθυρο εξαίρεσης των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ από το νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες χθες το βράδυ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, που μένει να αποδειχτεί αν δεν πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης ώστε να κερδίσει χρόνο μπροστά στο κλιμακούμενο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα να αποσυρθεί από το πολυνομοσχέδιο το άρθρο 31, σύμφωνα με το οποίο εντάσσονται στις περικοπές όλες οι ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ., ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, κ.ά.) και οι κρατικές τράπεζες.

Απάλυνση

Αντί της βίαιης προσαρμογής των μισθολογίων στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που συνεπάγεται κατάργηση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων και θα οδηγούσε σε νέο ψαλίδι 50%-75% στις αποδοχές των εργαζομένων, θα κληθούν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ να μειώσουν άμεσα το κατά κεφαλήν κόστος μισθοδοσίας στο 65% του κόστους που είχαν το 2009, δηλαδή κατά 35%. Αντίστοιχα, για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών δεν θα ισχύσει ανώτατο πλαφόν αποδοχών που ορίστηκε στα 1.900 ευρώ.
Υπό το πρίσμα των χθεσινών δεσμεύσεων που έλαβε η ΓΕΝΟΠ από τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών και μετά τις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Οικονομικών το Σάββατο και τον υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή, η Ομοσπονδία δεν θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και διακοπές ρεύματος όπως είχε προαναγγείλει.
Για τη ΔΕΗ το μισθολογικό κόστος έχει ήδη μειωθεί κατά 21% τον τελευταίο χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν νέες περικοπές 14%. Δεδομένου ότι σήμερα οι μέσες αποδοχές των υπαλλήλων στη ΔΕΗ είναι περίπου 3.000 ευρώ, η όποια μείωση θα είναι σημαντικά μικρότερη από το «κούρεμα» που θα υποστούν οι 21.000 υπάλληλοι της Επιχείρησης αν ισχύσει το πλαφόν των 1.900 ευρώ.

Καύσιμα για 5-7 ημέρες

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι στον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, που τροφοδοτεί τη χώρα με το 70% των αναγκών σε καύσιμα, βρίσκονται από σήμερα σε απεργία διαρκείας υπό την ομπρέλα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή και τη Χημική Βιομηχανία.
Τα αποθέματα σε καύσιμα επαρκούν αυτή τη στιγμή για να καλύψουν τη ζήτηση για περίπου 5-7 ημέρες, ωστόσο από χθες το βράδυ οι καταναλωτές σχηματίζουν ουρές έξω από τα βενζινάδικα της Αττικής, φοβούμενοι ότι η αγορά θα ξεμείνει από καύσιμα.
Η εξαγγελθείσα για την ερχόμενη Τρίτη κυλιόμενη απεργία των τελωνειακών εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει την κατάσταση εφ' όσον η απεργία συνεχιστεί, καθώς αναμένεται ότι θα παρεμποδίσει και τις εισαγωγές. Πρόβλημα πιθανόν θα ανακύψει και με το πετρέλαιο θέρμανσης, η διανομή του οποίου ξεκινά για τη χειμερινή περίοδο το ερχόμενο Σάββατο 15 Οκτωβρίου.
«Τα ΕΛ.ΠΕ. δεν έχουν καμία σχέση με το Δημόσιο και πολύ περισσότερο με τα ελλείμματά του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο στα ΕΛ.ΠΕ., επισημαίνοντας ότι «είναι πλέον καθαρό ότι θέλουν να παραδώσουν και το υπόλοιπο κομμάτι των ΕΛ.ΠΕ. στους ιδιώτες απαλλαγμένο από εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα που απορρέουν από την τριετή συμφωνημένη και συνταγματικά κατοχυρωμένη συλλογική σύμβαση».

του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 11/10/2011