20 Οκτ 2011

Άλλοι 30.000 (με ηλικία άνω των 51 ετών) οδηγούνται σε εφεδρεία

Δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους του δημόσιου τομέα, περάν των 30.000 που ήδη έχει αποφασιστεί, ετοιμάζεται να βγάλει στην εφεδρεία το υπουργείο Οικονομικών με ειδική εγκύκλιο, αμέσως μόλις ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.
Τα νέα κριτήρια που αναμένεται να τεθούν είναι τα 31 χρόνια προϋπηρεσίας και η ηλικία άνω των 51 ετών. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να πληρούνται και τα δύο κριτήρια. Ολοι όσοι τα πληρούν θα βγουν στην εφεδρεία, γεγονός που σημαίνει ότι αυτομάτως ο αριθμός των υπαλλήλων που βλέπουν την έξοδο από τον δημόσιο τομέα σχεδόν διπλασιάζεται και πλησιάζει τους 60.000.
Ταυτόχρονα, με ρυθμίσεις κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, το πολυνομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή με αλλαγές τόσο ως προς τη χρονική διάρκεια ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων όσο και ως προς το ποσοστό της ετήσιας μείωσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως αποκαλύπτει η «δημοκρατία», το κρυφό σχέδιο περαιτέρω επιμήκυνσης του ορίου της εργασιακής εφεδρείας το έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα και αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συμφωνήσουν οι δανειστές της χώρας να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει ήδη αποδεχτεί να μπει πολύ πιο βαθιά το μαχαίρι στον δημόσιο τομέα και προς το παρόν έχει παρουσιάσει μόνο ένα μέρος του σχεδίου της εφεδρείας, ισχυριζόμενη ότι θα μπουν σε αυτό το καθεστώς μόνο όσοι βρίσκονται έως και δύο μόλις έτη μακριά από τη συνταξιοδότηση.
Εάν γίνει πραγματικότητα η συμφωνία κάτω από το τραπέζι για εργασιακή εφεδρεία στα 51 έτη και 31 χρόνια προϋπηρεσίας, τότε θα είναι χιλιάδες οι μητέρες ανηλίκων που θα κινδυνεύσουν να μείνουν άνεργες, όπως επίσης και οι άνδρες που μπήκαν στο Δημόσιο σε μικρή ηλικία, δηλαδή μικρότεροι των 22 ετών.
Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αλλάζει και το μέγιστο ποσοστό ετήσιας μείωσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά το 2012, με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, από τον Νοέμβριο και εξής, και περιορίζεται από το 30% στο 25%.
Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπολογίστηκαν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2012 και μπορεί να υπάρξει αυτή η βελτίωση στον ρυθμό απορρόφησης των όποιων επιπτώσεων στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος.

- Με μία ακόμα αλλαγή της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση εξαιρεί από τη ρύθμιση της περικοπής του 40% της σύνταξης για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, αν είναι κάτω των 55 ετών, τους στρατιωτικούς που συνταξιοδοτήθηκαν συμπληρώνοντας 35ετία.

του Βασίλη Αγγελόπουλου, από την εφημερίδα "Δημοκρατία", 20/10/2011