11 Οκτ 2011

Έρχεται τσουνάμι κρατικοποιήσεων

Επί θύραις είναι η μεγέθυνση του κράτους με τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που περνάνε στην ιδιοκτησία των πιστωτικών ιδρυμάτων εξαιτίας της αδυναμίας τους να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Με το σύνολο των ελληνικών τραπεζών στα βιβλία του θα βρεθεί πολύ σύντομα το Ελληνικό Δημόσιο, ως αποτέλεσμα του θηριώδους «κουρέματος» πέριξ του 50% που ετοιμάζει για το ελληνικό χρέος ο γαλλογερμανικός άξονας. Με τις ευρωπαϊκές διεργασίες να γίνονται ερήμην της Ελλάδας, τα στελέχη των εγχώριων τραπεζών ζούνε μια ύψιστη αγωνία για το τι πρόκειται να ξημερώσει μετά το «κούρεμα». Μοναδική ακτίνα φωτός για τα ελληνικά συμφέροντα είναι βραχυπρόθεσμα η τελευταία απόφαση του απερχόμενου κεντρικού τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Τρισέ να χαλαρώσει τα επίπεδα ρευστότητας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάσωση του ελληνικού πιστωτικού συστήματος ενδέχεται να απαιτήσει συνολικά ένα ποσόν που θα πλησιάζει τα 70 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να διατεθεί από μια Ευρώπη που έχει σωρεία τραπεζών να διασώσει. Οι επικείμενες κρατικοποιήσεις των ιδιωτικών τραπεζών διαψεύστηκαν χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος σημείωσε επιπρόσθετα ότι η περίπτωση της Proton Bank είναι η μοναδική κρατικοποίηση.
Στην περίπτωση που οι εγχώριες τράπεζες περάσουν στην κατοχή του κράτους το τελευταίο θα γίνει και ιδιοκτήτης πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων. Πρόσφατα ο όμιλος Μαΐλλη έκανε γνωστό ότι οι δανειστές του απέκτησαν και τυπικά το 77,4% του μετοχικού του κεφαλαίου, εξαιτίας της αδυναμίας να αναχρηματοδοτηθούν δάνεια ύψους 19.000.000 ευρώ.
Το διατιθέμενο πακέτο για τραπεζικές διασώσεις στις χώρες της Ε.Ε προς στιγμήν ανέρχεται στα 200 δισ. ευρώ, αλλά ουδείς γνωρίζει τι ποσά θα απαιτούνταν αν ξαφνικά το «κούρεμα» των ομολόγων επεκτεινόταν και σε άλλες χώρες του Νότου. Σύμφωνα με μετριοπαθείς προβλέψεις της JΡ Morgan, η οποία ανεβάζει το κόστος των πρόσθετων κεφαλαίων για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες στα 150 δισ. ευρώ, η γερμανική Commerzbank πρέπει να ενισχυθεί με νέα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 64% της τρέχουσας χρηματιστηριακής της αξίας, η Unicredit χρειάζεται κεφάλαια στο 63% και η Deutsche Bank στο 48%. Ωστόσο υπάρχουν και πολύ πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις, όπως αυτές της ιαπωνικής Nomura, η οποία ανεβάζει το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να καλύψουν τις ζημιές τους από τα ομόλογα της περιφέρειας στα 400 δισ. ευρώ.
Η εμφάνιση του Κατάρ που θα συμμετείχε στη συγχώνευση Eurobank - Alpha Bank με την εξαγορά του 17% της νέας τράπεζας αντί 500.000.000 ευρώ δημιούργησε αισθήματα ανακούφισης στο τραπεζικό σύστημα. Είχε προς στιγμήν διαφανεί ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να ενισχυθούν με υγιή κεφάλαια και να αποφύγουν την κρατικοποίηση. Όμως στην παρούσα συγκυρία και με την ανασφάλεια να κυριαρχεί, η συμφωνία με τους Καταριανούς σταδιακά να τίθεται εν αμφιβόλω.

του Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλου, από την εφημερίδα "Δημοκρατία", 11/10/2011