12 Οκτ 2011

Καταλήψεις σε μαύρο φόντο

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Μαύρες σημαίες και κατάμαυρα πανό, που έμοιαζαν περισσότερο να υποδηλώνουν πένθος παρά διαμαρτυρία, κυμάτιζαν χθες έξω από τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς που βρίσκονταν υπό κατάληψη. Το κυρίαρχο αυτό μαύρο χρώμα φανέρωνε και την απελπισία των εργαζομένων εκεί, που κατέλαβαν εκ νέου τους χώρους εργασίας τους διεκδικώντας, όπως έλεγαν, «μια ζωή τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και όχι στην εξαθλίωση».
Απέναντι στις περικοπές, τις μειώσεις, τις εφεδρείες-απολύσεις και σε συνδυασμό με τα έκτακτα χαράτσια που «μας έχουν προκαλέσει ασφυξία» οι εργαζόμενοι απάντησαν χθες με καταλήψεις και όπως γνωστοποιούν τα σωματεία τους, με επιπλέον κινητοποιήσεις και επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα.
Εκτός από τα υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα κεντρικά παραρτήματά τους, καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο ληξιαρχείο στην οδό Μητροπόλεως, στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, στη Διεύθυνση πληροφορικής της κοινωνικής ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), σε δημαρχεία και πολλά δημοτικά κτήρια καθώς και στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Γενικό Κρατικό Αθηνών».

«Φτάσαμε στον πάτο»

Έξω από το υπουργείο Εσωτερικών τα μεγάφωνα έπαιζαν Βασίλη Παπακωνσταντίνου και «δεν πηγαίνει παρακάτω, τώρα φτάσαμε στον πάτο». Παρέες εργαζομένων κάθονταν απ' έξω, σε πεζούλια και σκαλοπάτια, κάπνιζαν και κοιτούσαν ο καθένας κάπου αλλού. «Μας κλέβουν τη ζωή με δόσεις. Μας κλέβουν τους μισθούς, πρώτα στο Δημόσιο και μετά ακολουθεί ο ιδιωτικός τομέας. Η χώρα βουλιάζει και αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο», έλεγε ο Νίκος Αλεξόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων του υπ. Εσωτερικών.
«Εκεί μας καταντήσανε», έλεγε μια μητέρα έξω από το υπουργείο. «Τα παιδιά μου να κάνουν καταλήψεις στο σχολείο και εγώ με τον άντρα μου, καταλήψεις στις δουλειές μας». Μαύρα πανό είχαν κρεμαστεί από τα πιο ψηλά παράθυρα του υπουργείου, μαύρες σημαίες, ένα πανό που έγραφε «κατάληψη» και ένα ακόμη που έλεγε: «Ο μόνος δρόμος ... όλοι στο δρόμο».
Έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και εκεί πανό που έγραφε «κατάληψη», μια κυρία κοντά στα 50 μιλούσε για τα αφανή θύματα του «οικονομικού πολέμου». Τις αυτοκτονίες, την κατάθλιψη, τις ταχυκαρδίες και τέλος, τη στηθάγχη που, όπως παραδέχτηκε, «με πιάνει όλο και πιο συχνά».

«Δεν πάει άλλο»

Υπό κατάληψη από νωρίς χθες και τα κτήρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Πανό που έγραφε «κατάληψη» και τους εργαζομένους απ' έξω να έχουν περικυκλώσει κυριολεκτικά έναν ξένο δημοσιογράφο και πότε στα αγγλικά, πότε στα γαλλικά να του εξηγούν πως «η κατάσταση εδώ απλώς δεν πάει άλλο».
Ο Θανάσης Λύκος εκεί είπε πως διαρκώς «φτιάχνονται μέτρα, συντάσσονται οι διατάξεις και μετά κατατίθενται προς ψήφιση. Πίσω από τα μέτρα όμως υπάρχουν άνθρωποι. Εμείς δεν λέμε ότι στη χώρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Και να συμπαρασταθούμε. Από πέρσι που ξεκίνησαν οι περικοπές, εν μέρει τις δεχτήκαμε. Αλλά με αυτό που γίνεται τώρα, φτάνουμε στην εξαθλίωση. Υπάρχει πλέον θέμα επιβίωσης. Η κυβέρνηση μας εξαθλιώνει από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς καν ένα μεταβατικό στάδιο».

του Αλέξανδρου Κυριακόπουλου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 12/10/2011