21 Οκτ 2011

Αντισυνταγματική η ρύθμιση για τις αποδείξεις που θα απαιτούνται

Αντισυνταγματική έκρινε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου για την ποινή φόρου ύψους 10% που θα πρέπει να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι όταν οι προσκομιζόμενες αποδείξεις δαπανών θα υπολείπονται σε αξία του 25% του ατομικού εισοδήματός τους. Προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση και ανοίγοντας τον δρόμο σε προσφυγές, η έκθεση με απλά λόγια υιοθετεί τις ενστάσεις που είχαν εκφράσει πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης και νομικοί ότι δεν είναι δυνατόν να φορολογείται η μη δαπάνη.
Κάνοντας αναφορά στο άρθρο 78 του Συντάγματος, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αναφέρει ότι αντικείμενο του φόρου μπορεί να είναι μόνο το εισόδημα, η περιουσία ή οι δαπάνες και οι συναλλαγές του φορολογουμένου.
«Εν προκειμένω, ο επιβαλλόμενος φόρος ενδεχομένως δεν βρίσκεται σε αρμονία με την ανωτέρω διάταξη, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να επιβάλλεται επί του εισοδήματος, της δαπάνης ή της περιουσίας, αλλά επί της μη διενέργειας δαπάνης, η οποία δεν μπορεί, κατά τα ανωτέρω, να αποτελεί αντικείμενο φόρου» αναφέρει η έκθεση.
Για το συγκεκριμένο θέμα πάντως δεν είχε τεθεί ένσταση στην Ολομέλεια. Αντιθέτως, είχε τεθεί ένσταση και απορρίφθηκε από το ΠΑΣΟΚ για το αφορολόγητο όριο, το οποίο πάει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας. Γι’ αυτό το θέμα η επιστημονική υπηρεσία εκφράζει προβληματισμό για το κατά πόσο «η θέσπιση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, το οποίο ενδεχομένως είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο διαβίωσης του φορολογουμένου, είναι συμβατή με την αρχή της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα, τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την υποχρέωση προστασίας της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας».

του Γιώργου Λυκουρέντζου, από την εφημερίδα "Δημοκρατία", 21/10/2011