21 Οκτ 2011

Τα άγρια ΜΑΤ έβλεπαν τις μάχες με απάθεια!

Ένας 53χρονος άνεργος οικοδόμος νεκρός από ανακοπή καρδιάς. Ωμή βία και άγριες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών. Στο σκηνικό δεν άργησαν να μπουν και οι γνωστοί-άγνωστοι κουκουλοφόροι. Δακρυγόνα, χημικά, μολότοφ, πέτρες και καδρόνια. Ο έλεγχος χάθηκε χθες το μεσημέρι στο Σύνταγμα απ' όπου για περίπου δύο ώρες αναδυόταν οσμή εμφυλίου! Και όλα αυτά υπό το βλέμμα των «σκληρών» ανδρών των ΜΑΤ, που παρακολουθούσαν για αρκετή ώρα ατάραχοι τις απίστευτες μάχες σώμα με σώμα!
Για πρώτη φορά οι μολότοφ και οι φωτιές έφτασαν μέχρι το πάρκινγκ της Βουλής. Δεκάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν στον «Ευαγγελισμό», με σπασμένα χέρια και ανοιγμένα κεφάλια, θύματα ενός πρωτοφανούς πολέμου που έγινε στη σκιά μιας ακόμα μεγαλειώδους (περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές) αντικυβερνητικής και αντιμνημονιακής συγκέντρωσης. Την ίδια στιγμή, και ενώ τα φώτα ήταν στραμμένα στην Αθήνα, παρόμοιες συγκεντρώσεις -με περιορισμένης έκτασης επεισόδια- πραγματοποιήθηκαν σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Κρήτη και Λαμία.
Το ξεκίνημα της χθεσινής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα δεν θύμιζε σε τίποτα την προηγούμενη ταραχώδη ημέρα. Το Σύνταγμα ήταν κατάμεστο από διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα και προσπαθούσαν να καλυφθούν από τον σχεδόν καλοκαιρινό ήλιο. Η ατμόσφαιρα, ωστόσο, μύριζε μπαρούτι και αυτό γιατί πολλοί διαδηλωτές εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι στη... στρατιωτικού τύπου αυστηρή περιφρούρηση (με «πλάτη» στη Βουλή και «πρόσωπο» στους διαδηλωτές), που είχαν δημιουργήσει τα μέλη του ΠΑΜΕ μπροστά από το Κοινοβούλιο και που δεν επέτρεπε σε οποιαδήποτε άλλη κομματική ή ανεξάρτητη ομάδα να προσεγγίσει το μπλοκ των αστυνομικών δυνάμεων. Η σπίθα που έφερε την καταστροφή, ωστόσο, ήταν η προσπάθεια των μελών του κινήματος «Δεν πληρώνω» να φτάσουν μέχρι τα «λουλουδάδικα». Η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ δεν επέτρεψε καταρχάς κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η ένταση να αυξηθεί επικίνδυνα και να σημειωθούν τα πρώτα μικροεπεισόδια.
Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ έχει γίνει γνωστό ότι η περιφρούρηση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΚΚΕ δεν επιτρέπει την προσέγγιση του Κοινοβουλίου, μια ομάδα διαδηλωτών άρχισε να φωνάζει συνθήματα εναντίον τους. Ολα, ωστόσο, έδειχναν ότι θα τελειώσουν εκεί. Ξαφνικά περισσότεροι από 300 αντιεξουσιαστές κουκουλοφόροι ανέβηκαν τρέχοντας τη Βασιλέως Γεωργίου και επιτέθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα στα μέλη της περιφρούρησης που αρχικά οπισθοχώρησαν. Ακολούθησε αντεπίθεση των μελών του ΠΑΜΕ που ανάγκασε τους μπαχαλάκηδες να «χάσουν» αρκετά μέτρα.
Η απάντηση ήταν άμεση, σκληρή και δύσκολα μπορεί να την κατανοήσει ο οποιοσδήποτε.
Οι κουκουλοφόροι εκτόξευσαν αρκετές βόμβες μολότοφ σε ανθρώπους που δεν είχαν την εκπαίδευση των ΜΑΤ, αλλά ούτε και τις κατάλληλες αντιπυρικές στολές, προκειμένου να αποφύγουν τα εγκαύματα. Τα μέλη του ΠΑΜΕ άτακτα άρχισαν να οπισθοχωρούν, για να επιστρέψουν μερικά λεπτά αργότερα, ακόμη πιο δυναμικά. Η κατάσταση από εκείνο το σημείο και έπειτα ξέφυγε από κάθε έλεγχο, με τις μάχες να γίνονται σώμα με σώμα και τους τραυματίες να μεταφέρονται, ακόμα και πάνω σε σπασμένα ελενίτ, στα πρόχειρα υπαίθρια ιατρεία του Ερυθρού Σταυρού.
Ύστερα από αρκετή ώρα «συγκλονιστικής» αδράνειας, και ενώ η θλιβερή είδηση για τον θάνατο του 53χρονου συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ είχε γίνει γνωστή, ήλθε η ώρα των ΜΑΤ για να επέμβουν και να τελειώσουν την πρωτοφανή σύρραξη, χωρίζοντας τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Στις επικρίσεις, μάλιστα, για την αργοπορία της ΕΛ.ΑΣ. ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος Θανάσης Κοκκαλάκης αρχικά δήλωσε ότι η Αστυνομία δεν παρενέβη γιατί βρισκόταν σε συνεννόηση με την... περιφρούρηση του ΠΑΜΕ, που τους διαβεβαίωνε ότι μπορεί να ελέγξει τους γνωστούς-αγνώστους, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι τα ΜΑΤ δεν γινόταν να επέμβουν, καθώς δεν μπορούσαν να εισχωρήσουν μέσα στον πυκνό σχηματισμό των διαδηλωτών. Η δυναμική και με εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων επέμβαση των δυνάμεων καταστολής σταμάτησε μεν τις συγκρούσεις, ωστόσο «άπλωσε» τα επεισόδια από την Ερμού μέχρι τη Συγγρού και από εκεί μέχρι τα Προπύλαια. Αργά το απόγευμα χιλιάδες διαδηλωτές βρήκαν το κουράγιο και επέστρεψαν στο Σύνταγμα, όπου ακολούθησε νέος γύρος επεισοδίων, τα οποία έληξαν οριστικά λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, όταν τα ΜΑΤ, με μια συντονισμένη κίνηση, εκκένωσαν την πλατεία Συντάγματος.

του Νίκου Δεμισιώτη, από την εφημερίδα "Δημοκρατία", 21/10/2011