12 Οκτ 2011

«Άφραγκοι και απολυμένοι, είμαστε αγανακτισμένοι»

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Βροντερό «παρών» έδωσαν οι υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και αστυνομικοί χθες, στο κέντρο της Αθήνας. «Η φτώχεια μάς οδηγεί στην απελπισία. Με εβδομήντα ευρώ πρέπει να περάσουμε ένα δεκαπενθήμερο. Αλλά αυτό που μας εξεγείρει είναι οι κοινωνικές ανισότητες».
Λόγια βγαλμένα από την ψυχή τους. Εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τεχνικοί σχεδόν όλων των δήμων της πρωτεύουσας. Ανθρωποι γύρω στα πενήντα. Βάδιζαν σκυθρωποί, μέχρι τη Βουλή, αλλά με το κεφάλι ψηλά. Ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και αστυνομικούς, που ενώθηκαν μαζί τους για να διαδηλώσουν «για τη ζωή μας που καταστρέφεται από το νέο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία».

Οι δημοτικοί

Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Σχημάτισαν πορεία μέχρι την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου ενώθηκαν με τους εκπαιδευτικούς. «Άφραγκοι και απολυμένοι, είμαστε αγανακτισμένοι» έγραφε το πανό της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Μετά τη μία το μεσημέρι ξεκίνησε η πορεία περισσότερων από 3.000 διαδηλωτών για την πλατεία Συντάγματος. Με μηχανοκίνητη πορεία εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων στους δήμους να προπορεύεται. Μεγάλα μπλοκ σχημάτιζαν οι εργαζόμενοι στους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Παιανίας, Αγ. Δημητρίου, Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Ιλίου και Βύρωνα. Στη διαδήλωση συμμετείχαν και εργαζόμενοι στο υπ. Εμπορίου.
Φωνάζοντας όλοι μαζί «Θέλετε λεφτά για κλέφτες και μας κάνατε επαίτες, Δεν χρωστάμε σε κανέναν, φέρτε πίσω τα κλεμμένα, Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από 'δώ, Με το έτσι, με το θέλω την Ελλάδα κάνατε μπουρδέλο». Τα πανό μιλούσαν για «απεργία διαρκείας», λέγοντας «Όχι στην εφεδρεία και τις απολύσεις». Οι δημοτικοί υπάλληλοι υποστήριζαν ότι «με κοινές διαδηλώσεις και καταλήψεις, όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική τους». Μερικοί έλεγαν πως «μόνον αν πάρουμε τα όπλα».

«Μας πνίγει η φτώχεια»

Φτάνοντας στην πλατεία Συντάγματος οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν στον Άγνωστο Στρατιώτη και στήθηκαν μπροστά στις διμοιρίες ΜΑΤ. Παρέμειναν στο σημείο για τουλάχιστον δύο ώρες, φωνάζοντας «Σωτήρες της Ελλάδας μάς κλείσατε τα σπίτια».
Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κοντά στα 50. Εργάζονται στην καθαριότητα και σε τεχνικές υπηρεσίες των δήμων. Δηλαδή, όσοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και την εργασιακή εφεδρεία: «Καταστρέφεται η ζωή μας. Θα παίρνουμε 200-250 ευρώ δεκαπενθήμερο. Αν αφαιρέσεις το δάνειο και την ασφάλιση, μένουν 17 ευρώ το μήνα.
Αλλά είχαμε προγραμματίσει τη ζωή μας με βάση το μισθό μας» λένε επισημαίνοντας ταυτόχρονα: «Βλέπουμε τους δικαστές και τους παπάδες να εξαιρούνται από το ενιαίο μισθολόγιο, όπως και οι αστυνομικοί. Μας πνίγει η φτώχεια, μας εξαγριώνουν η αδικία και οι κοινωνικές ανισότητες».

Οι δάσκαλοι

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπαιδευτικών από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη συγκέντρωση, στις 12, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μιλούσαν για τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, δίνοντας ραντεβού και το επόμενο Σάββατο (Παγκόσμια Ημέρα Αγανακτισμένων) στην πλατεία Συντάγματος.
«Προτείνουμε απεργιακή κινητοποίηση, που να διαρκέσει ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα» λέει ο Κ. Τουλγαρίδης, δάσκαλος, και προσθέτει ότι αίτημα των εκπαιδευτικών είναι «να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Για ν' αλλάξουν αυτοί οι σχεδιασμοί πρέπει να φύγει η κυβέρνηση και ν' ανατραπούν το Μνημόνιο και τα οικονομικά μέτρα. Γι' αυτό είναι πολιτικά τα αιτήματα των εκπαιδευτικών που θέσαμε στην ολομέλεια».

Οι αστυνομικοί

Ντυμένοι με πολιτικά, σχημάτιζαν ένα μεγάλο μπλοκ του Σωματείου Αστυνομικών Αθήνας (ΣΔΑΑ). Εντάχτηκαν στην οπισθοφυλακή της πορείας. «Ολοι στο δρόμο» γράφει η ανακοίνωση. «Τα μέτρα εξαθλίωσης και λιτότητας χτύπησαν για ακόμη μια φορά την πόρτα κάθε αστυνομικού» έγραφε το φυλλάδιο. «Αντιστεκόμαστε στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης», το μεγάλο πανό.
Διοργανώνουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους λέγοντας ότι «τα μέτρα εξαθλίωσης του δημόσιου τομέα χτύπησαν και τη δική μας πόρτα και αυτό απαιτεί να είμαστε, όσο ποτέ άλλοτε, ενωμένοι και παρόντες σε κάθε μορφή πάλης, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι μέχρι εδώ» και προσθέτουν: «Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε μείωση στα εισοδήματα των εν ενεργεία και αποστρατεία αστυνομικών, καθότι οι συνθήκες εργασίας είναι επικίνδυνες και ανθυγιεινές, συνθήκες που ποτέ δεν ανταμείφθηκαν μισθολογικά και σαφώς δεν ανταμείβονται στη σύνταξη».

της Γ. ΔΑΜΑ, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 12/10/2011