5 Οκτ 2011

Καταλήψεις οργής

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Με καταλήψεις σε υπουργεία και δημόσιους φορείς απάντησαν χθες εκατοντάδες εργαζόμενοι απέναντι στα νέα μέτρα που, όπως έλεγαν, «τελειωμό δεν έχουν και ήδη μας έχουν διαλύσει».
Έξω από τις δεκάδες καταλήψεις, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ, βρίσκονταν από πολύ νωρίς το πρωί, μέχρι τη λήξη της κανονικής βάρδιας, εκατοντάδες εργαζόμενοι. Όπως έλεγαν, βλέπουν την απόλυση να τους χτυπάει την πόρτα, «επειδή σε κάθε προεκλογική περίοδο γίνονταν αβέρτα προσλήψεις». Οι μισθοί τους να συρρικνώνονται, επειδή κάποιοι δεν μπορούν να κυνηγήσουν τους φοροφυγάδες. Επειδή οι «διαχρονικά ανίκανοι» υπουργοί, υφυπουργοί και πρωθυπουργοί δεν κατάφεραν να οργανώσουν σωστά το δημόσιο τομέα και τώρα πρέπει οι ίδιοι να πληρώσουν την ανικανότητά τους.
«Αλλά έτσι ήταν και έτσι θα παραμείνει», όπως έλεγε μια κυρία χθες έξω από το κατειλημμένο υπουργείο Υγείας. «Στον πόλεμο μαζί, στη μάσα χωριστά». Δίπλα στο πανό των εργαζομένων του υπουργείου Υγείας, ο Παναγιώτης Ζορμπάς λέει ότι «είναι τα μέτρα της κυβέρνησης που ταλαιπωρούν ολόκληρο τον ελληνικό λαό και όχι το ανάποδο, όπως ανακοίνωσε ο Λοβέρδος. Ζούμε πλέον στον εργασιακό μεσαίωνα». Στο κοντινό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, φωνές και φασαρίες μεταξύ των εργαζομένων. «Μην τολμήσετε να είσαστε απόντες όταν θα κλείνουμε την πόρτα», φώναζαν. Παραδίπλα ούρλιαζαν, «εγώ κυρία μου δεν είμαι του Περισσού, εγώ είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ, εσύ που είσαι στο ΠΑΣΟΚ και τσάτσος του υπουργού έλα να δουλέψεις αύριο» (σ.σ. σήμερα).
Εκεί, ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος των δασολόγων δημοσίων υπαλλήλων, είπε πως «έχουμε ξεπεράσει τα όρια της επιβίωσής μας. Βρισκόμαστε στην εξαθλίωση. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την αρνητική πορεία. Δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε τις οικογένειές μας».
Το «κύμα» των καταλήψεων συνεχιζόταν. Μέλη του ΠΑΜΕ κατέλαβαν από κοινού με εργατικά συνδικάτα το γραφείο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, απαιτώντας συνάντηση μαζί του, ενώ οι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο διαμαρτύρονταν κατά της πιθανής κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση, «που δίνει γη και ύδωρ στην πλουτοκρατία».
Λίγα μόλις μέτρα έξω από την κλειστή και μαυροφορεμένη είσοδο του υπουργείου Ανάπτυξης δύο τοξικομανείς κοίταζαν με βουλιμία τις γεμάτες σύριγγές τους, χωρίς να δίνουν σημασία στα αναψοκοκκινισμένα πρόσωπα που έβγαιναν μέσα από το υπουργείο. Εξω από το υπουργείο Πολιτισμού, λίγοι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονταν με ένα πανό: «Το Μνημόνιο διαλύει την πολιτιστική κληρονομιά. Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα». Εξω από σχεδόν κάθε υπουργείο, πανό διαμαρτυρίας και αγανακτισμένοι εργαζόμενοι, όπως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Μεταφορών, πολλά δημαρχεία και πολλές υπηρεσίες και οργανισμοί του Δημοσίου, όπως το αμαξοστάσιο του Δήμου Αθηναίων, το ΙΚΑ και δεκάδες νοσοκομειακά ιδρύματα. Εξω από το κατειλημμένο υπουργείο Οικονομικών, ο Σταύρος Καραγιαννάκης είπε πως «βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση. Δεν πιστεύω ότι οι κινητοποιήσεις μας θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Είναι όλα καταδικασμένα. Τουλάχιστον να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη. Παράδοση άνευ όρων δεν θα κάνουμε».

του Αλέξανδρου Κυριακόπουλου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 5/10/2011