8 Οκτ 2011

Σε δόσεις η περικοπή βουλευτικού μισθού

Η ρύθμιση στην οποία πολλοί βουλευτές προσέβλεπαν, δηλαδή να γίνει σε δόσεις και όχι άπαξ η πρόσφατα εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση περικοπή ενός μισθού τους, εμπεριέχεται τελικώς σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό, βγαίνουν από τη δύσκολη θέση να γίνει η, με δόσεις, περικοπή ως αποτέλεσμα δικής τους επιλογής, δεδομένου ότι οι ίδιοι πρέπει -βάσει συνταγματικής πρόβλεψης- στην Ολομέλεια να αποφασίσουν τυπικά και με συγκεκριμένο τρόπο για ζητήματα που άπτονται των οικονομικών της Βουλής. Σημειώνεται ότι μόλις έγινε γνωστή (την περίοδο των εγκαινίων της ΔΕΘ) η επίμαχη απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε η εκδήλωση πίεσης με αποδέκτη τον πρόεδρο της Βουλής, ώστε να αποφευχθεί η «σκληρή» για τους ίδιους εκδοχή ως προς τον τρόπο που θα κοπεί ο μηνιαίος μισθός.
Ειδικότερα, στο άρθρο 39 §5 του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται ότι η περικοπή του μισθού αφορά όλους τους αιρετούς (Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα μέλη της κυβέρνησης, ειδικούς γραμματείς δημοσίων υπηρεσιών, αιρετούς ΟΤΑ και βουλευτές) και θα πραγματοποιηθεί «σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον πρώτο μήνα μετά την έναρξη της ισχύος» του υπό ψήφιση νόμου. Δηλαδή, η πρώτη δόση αναμένεται να παρακρατηθεί τον Νοέμβριο ή -το αργότερο- τον Δεκέμβριο. Στα αξιοσημείωτα είναι πως σε αντίθεση με όλες τις άλλες περικοπές αποδοχών, η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο δεν καταγράφει το ύψος της εξοικονόμησης που επιτυγχάνεται από τους κρατικούς αξιωματούχους: καταγράφονται, μεταξύ άλλων, 235 εκατ. ευρώ από την περικοπή των συντάξεων, 2 δισ. από τον νέο τρόπο υπολογισμού των φοροαπαλλαγών, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχο ποσό για τους αιρετούς.
Απομένει, τώρα, να φανεί και το εύρος όλων των άλλων πιθανολογούμενων περικοπών στις δαπάνες της Βουλής, είτε αυτές αφορούν αποδοχές βουλευτών (επιδόματα τα οποία έστω και μειωμένα εξακολουθούν να λαμβάνουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 150 ευρώ/συνεδρίαση Επιτροπής), είτε άλλα λειτουργικά έξοδα - μέσω της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου, όπως φέρεται να σχεδιάζει ο κ. Φίλ. Πετσάλνικος, εν όψει της σύνταξης και του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2012.
Οι μειώσεις αυτές, σε συνδυασμό με τη διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια για τα προωθούμενα μέτρα, συνδιαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα για τους βουλευτές και ειδικότερα για εκείνους που αποτελούν την κυβερνώσα πλειοψηφία. Την ίδια στιγμή, το έκτακτο των γενικότερων δημοσιονομικών συνθηκών, έρχεται με τη σειρά του να επιβαρύνει περαιτέρω το περιβάλλον εντός του οποίου καλούνται να νομοθετήσουν, καθώς κλιμακώνει την πίεση για την ψήφιση πολλών και σοβαρών νομοσχεδίων σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα: εντός των επόμενων 3-4 εβδομάδων θα πρέπει να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και παράλληλα να εξεταστεί και να ετοιμαστεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια και ο προϋπολογισμός του επομένου έτους. Υπενθυμίζεται ότι ως «επείγοντα» έχουν χαρακτηριστεί και άλλα νομοσχέδια, όπως εκείνο για την απελευθέρωση των ταξί.
Η εκτός προβλέψεων Κανονισμού της Βουλής κατάθεση του τελευταίου νομοσχεδίου (νύχτα της Πέμπτης ενώ το όριο είναι η 8η βραδινή), και η μαζική απουσία βουλευτών από την πρώτη συνεδρίαση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην αρμόδια Επιτροπή, αποτελούν συμβολικού χαρακτήρα συμπτώματα, ενδεικτικά του περιβάλλοντος εντός του οποίου κρισιμότατα νομοθετήματα περνούν αυτή την περίοδο από τον Ναό της Δημοκρατίας.

του Γιώργου Σ. Μπουρδάρα, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 8/10/2011