20 Οκτ 2011

«Όχι καταχρηστική η απεργία στην καθαριότητα»

Δεκαοκτώ λεπτά ίσχυσε η προχθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, να κριθεί παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς, σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν υπήρξε ζήτημα διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας.
Και αυτό, γιατί η δικαστική απόφαση δημοσιεύτηκε στις 11.42 το βράδυ της Τρίτης, ενώ η απεργία έληγε στις 12.00. Παράλληλα, για τη χθεσινή και σημερινή απεργία των εργαζομένων στον Τομέα Καθαριότητας, που είναι υπό τη σκέπη της ΑΔΕΔΥ, ο Δήμος Αθηναίων είχε παραιτηθεί από τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ είχε εμμείνει μόνο για την περίοδο από τις 15 έως τις 18 Οκτωβρίου.
Έπειτα από τρεις μέρες διαδικασιών, καθώς από το περασμένο Σάββατο επιδιωκόταν να πραγματοποιηθεί η συζήτηση, παρά την αποχή των δικηγόρων, αργά το βράδυ της Τρίτης, το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε -για τυπικούς λόγους- παράνομη την απεργία.
Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης: «Η απεργία δεν ήταν απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών της, αλλά της εκτελεστικής επιτροπής της και επομένως πρόκειται για παράνομη απεργία, αφού η εξουσία για κήρυξη απεργίας ανήκει στη γενική συνέλευση».
Για «ηχηρό ράπισμα από τους Ελληνες δικαστές» κάνει λόγο ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Δημ. Βερβεσός. Σε δήλωσή του στην «Ε» αναφέρει πως «αποδείχτηκε ότι υπάρχουν ακόμα δικαστές στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, που αρνήθηκαν με τον τρόπο τους να ικανοποιήσουν τα νομικά τερτίπια του Δήμου Αθηναίων» και προσθέτει: «Τελικώς, συνήγορος του πολίτη και της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποδείχτηκε το δικαστήριο, και όχι ο πρώην συνήγορός του».
Στην ίδια απόφαση υπ' αριθμ. 1982/2011, πάντως, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας απέρριψε σειρά αιτημάτων του Δήμου Αθηναίων, όπως:

**Να κριθεί καταχρηστική η απεργία, επειδή, σύμφωνα με το δήμο, «γίνεται με τρόπο που καταλύει κάθε διαδικασία συλλογής και αποκομιδής απορριμμάτων», ενώ «έχει ως αποτέλεσμα τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας».

**Να απαγορευτεί κάθε άλλη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, καθώς -σύμφωνα με την απόφαση- «δεν μπορεί το δικαστήριο να απαγορεύσει προκαταβολικά κάθε μελλοντική απεργία».

ΑΝΤ. ΞΥΝΟΥ , εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 20/10/2011