20 Οκτ 2011

Μέσα στην εβδομάδα καταθέτει η ΓΕΝΟΠ αγωγές κατά ΔΕΗ και Δημοσίου

Αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΗ προανήγγειλε ότι θα καταθέσει εντός της εβδομάδας η ΓΕΝΟΠ, διεκδικώντας την καταβολή περίπου 600 εκατ. ευρώ για το ασφαλιστικό των εργαζομένων της επιχείρησης.
Η ομοσπονδία, που απέστειλε ήδη εξώδικα στη διοίκηση της ΔΕΗ και στο υπουργείο Οικονομικών, επιχειρεί πλέον να μπλοκάρει νομικά κάθε ενέργεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και πώλησης μονάδων ή θυγατρικών εταιρειών, με το επιχείρημα ότι η ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων είναι ενσωματωμένη στα πάγια της επιχείρησης.
Η πρώτη αγωγή θα στρέφεται κατά του ελληνικού Δημοσίου και ως αντικείμενο θα έχει την καταβολή των χρημάτων του πάγιου πόρου, που δεν έχει καταβληθεί. Πρόκειται για τα χρήματα τα οποία η πολιτεία έχει αναλάβει από το 1999 (νόμος Βενιζέλου) την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε χρόνο στον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού υποκαθιστώντας τη ΔΕΗ (ίσχυε η ασφάλιση στον εργοδότη).
Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, μέχρι και το 2009 το Δημόσιο ήταν συνεπές στις καταβολές του, ωστόσο την τελευταία διετία καταβάλλονται μέσω του προϋπολογισμού πολύ λιγότερα απ' όσα της επιβάλλει ο νόμος. Πέρσι απέδωσε 270 εκατ. ευρώ λιγότερα και φέτος, αντί για 900 εκατ. ευρώ, κατέβαλε 600 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι διεκδικούμενες οφειλές να φτάνουν τα 570 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη αγωγή θα στρέφεται κατά της ΔΕΗ, με στόχο να μπλοκάρει την εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων της, υπό το πρίσμα ότι στην πάγια περιουσία της ΔΕΗ υπάρχουν ενσωματωμένα εμπράγματα δικαιώματα των εργαζομένων, δηλαδή ενσωματωμένη ασφαλιστική περιουσία, η οποία, βάσει παλαιότερης αναλογιστικής μελέτης, είχε υπολογιστεί σε περίπου 11,9 δισ. ευρώ.

του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 20/10/2011