3 Οκτ 2011

Πόσο πέφτουν οι μισθοί μετά το "κούρεμα"

Περικοπές στα λεγόμενα «ρετιρέ» των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο μισθολόγιο το οποίο εκτός απροόπτου θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου. Οι μειώσεις θα προέλθουν από την κατάργηση των επιδομάτων και την αντικατάστασή τους από 4 ειδικού τύπου παροχές, που όμως θα χορηγούνται με προϋποθέσεις.
Μεγάλοι χαμένοι είναι οι υπάλληλοι υπουργείων (Οικονομικών, Εσωτερικών, Εξωτερικών, κ.ά.) όπου διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με συναδέλφους τους άλλων υπουργείων λόγω της πληθώρας των ειδικών επιδομάτων.


Με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ο βασικός μισθός υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα ξεκινά από τα 770-780 ευρώ (έναντι 711 ευρώ σήμερα), ενώ το ανώτατο όριο αμοιβών στο δημόσιο για υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δεν θα ξεπερνά τα 2.150-2.200 ευρώ.
Στα παραδείγματα και τους πίνακες που επεξεργάστηκε ο «Α.Τ.», αποτυπώνεται το ανώτατο όριο αποδοχών υπαλλήλων του Δημοσίου με δεδομένο ότι έχουν ήδη περικοπεί έως και 30% τα επιδόματα το 2010 και το 2011.



"κλικ" στις εικόνες


Σήμερα ένας υπάλληλος με 33 έτη υπηρεσίας μπορεί να φτάνει σε αποδοχές ακόμη και τις 3.100 ευρώ.
Για να μειωθεί κατά μέσο όρο 20% η μισθολογική δαπάνη -όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση- οι υψηλές αποδοχές που λαμβάνει σήμερα το 17% των υπαλλήλων θα πρέπει να περικοπούν έως και 1.000 ευρώ το μήνα.
Για παράδειγμα, ο μισθός υπαλλήλου Π.Ε. κατηγορίας με 17 έτη υπηρεσίας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 1.700 ευρώ, από 2.100 που μπορεί να φτάνει σήμερα.
Ενώ για υπάλληλο που είναι στην οροφή (3.100 ευρώ το μήνα), το ύψος της αμοιβής του δεν θα ξεπερνά τα 2.700 ευρώ, εκ των οποίων 2.200 βασικός και άλλα 500 ευρώ από το επίδομα ευθύνης αν έχει διευθυντική θέση.
Σε αντικατάσταση των επιδομάτων που καταργούνται έρχονται 4 παροχές με προϋποθέσεις.
Για παράδειγμα, σε μια από αυτές, την οικογενειακή παροχή, εξετάζεται να μπουν όχι μόνο οικογενειακά, αλλά και εισοδηματικά κριτήρια, όπως άλλωστε το προβλέπει και το «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα του μνημονίου.
Ενώ για τις υπόλοιπες τρεις ειδικές παροχές (παραγωγικότητας, ειδικών συνθηκών και θέσης ευθύνης) θα πρέπει να συντρέχουν επίσης οι προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, το «ειδικών συνθηκών» δεν θα καταβάλλεται σε υπάλληλο αστικής περιοχής, αλλά σε εργαζόμενο που υπηρετεί σε παραμεθόρια περιοχή. Το πριμ παραγωγικότητας δεν θα χορηγείται σε όλες τις υπηρεσίες, αλλά εξετάζεται να συνδυαστεί με τομείς (π.χ. διαχείριση κονδυλίων, δικαιοσύνη, έλεγχοι) όπου υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και κυρίως όταν έχουν να κάνουν με την τόνωση των δημοσίων εσόδων.

του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 3/10/2011