12 Οκτ 2011

Πενθήμερη αποχή οι δικηγόροι

Λουκέτο μπαίνει από αύριο στα δικαστήρια όλης της χώρας, μετά την ομόφωνη απόφαση των δικηγόρων να κατεβούν σε πενθήμερη προειδοποιητική αποχή.
Κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι δικηγόροι, πέρα από τη δέσμευση του Μιλτ. Παπαϊωάννου ότι οι νομοθετικές αλλαγές για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων θα κινηθούν με σεβασμό στο Σύνταγμα και τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων και ότι πριν οριστικοποιηθούν θα τεθούν σε διάλογο, δεν κατόρθωσαν να αποσπάσουν τη γραπτή διαβεβαίωσή του ότι δεν θα μεταφερθεί δικαστηριακή ύλη στους συμβολαιογράφους (συναινετικά διαζύγια, προσημειώσεις, κληρονομητήρια).
Απέχουν αλλά δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν το διάλογο, καθώς έχουν κληθεί εντός 10 ημερών να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους στο υπουργείο. Πάντως, μια πρόγευση για το πώς υποδέχονται οι δικηγόροι τις 53 νομοθετικές παρεμβάσεις, που εξετάζει η πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, έδωσε χθες ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Γ. Αδαμόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του στις απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά τελικά ψήφισε υπέρ, λόγω της ενότητας του σώματος.
«Ορισμένα από τα μέτρα πιστεύουμε ότι δεν θα επιταχύνουν τη δικαιοσύνη αλλά θα πλήξουν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη», τόνισε και έφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα τη σύσταση Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων. «Το Σύνταγμα λέει ότι τα κακουργήματα εκδικάζονται από τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια εκτός από τις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος ότι εκδικάζονται από τα Εφετεία Κακουργημάτων. Οταν λοιπόν προέβλεπε αυτό ο συνταγματικός νομοθέτης, σε καμία περίπτωση δεν είχε υπόψη του ότι μπορεί ένας άνθρωπος, που απειλείται με στερητική της ελευθερίας του ποινή 10 ή και 15 ετών, να δικάζεται από μονομελή δικαστήρια τα οποία δεν παρέχουν πάντοτε εχέγγυα δίκαιης κρίσης».
Κατά τη διάρκεια της πανελλήνιας αποχής θα δοθούν άδειες για αναστολές πλειστηριασμών, προσωρινές διαταγές, για υποθέσεις που υπόκεινται σε παραγραφή και κρατουμένων στα αυτόφωρα. Η Ολομέλεια των δικηγόρων θα συγκληθεί εκ νέου στις 22 Οκτωβρίου για την εκτίμηση της κατάστασης.

της Βάνας Φωτοπούλου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 12/10/2011