Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΝΩ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ 2011...
ΜΠΡΟΣΤΑ στο εκκαθαριστικό της εφορίας που θα παραλάβουμε το 2012, τα φετινά χαράτσια θα μοιάζουν με... χάδι. Η κυβέρνηση έχει φροντίσει να συσσωρεύσει απίστευτα βάρη για την επόμενη χρονιά ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει το... έργο της.
Οι πληροφορίες φέρνουν το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται:
* Περαιτέρω περικοπή των φοροαπαλλαγών αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.
* Ενσωμάτωση του τέλους επιτηδεύματος που πληρώνουν ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες στο εκκαθαριστικό του 2012. Εξετάζεται το ενδεχόμενο η εισφορά αλληλεγγύης του 2012 να μην καταβληθεί με νέο εκκαθαριστικό αλλά να παρακρατηθεί από τον μισθό και τη σύνταξη.
Επιστροφή της επιστροφής
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που φέτος εξασφάλισαν επιστροφή φόρου, θα βρεθούν να πληρώνουν ακόμη και πάνω από 2.000 ευρώ καθώς στο εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς συνωστίζονται οι ακόλουθες επιβαρύνσεις:
* Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις αποδείξεις αλλά και η αύξηση του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων που πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος. Μετά τις παλινωδίες της προηγούμενης εβδομάδας, το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε ότι θα εφαρμόσει τον υφιστάμενο νόμο.
Αυτό σημαίνει ότι για το 2011 πρέπει να συλλέξουμε αποδείξεις που να αντιστοιχούν στο 25% του συνολικού μας εισοδήματος.
* Η μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ για όλους τους πολίτες (με εξαίρεση τους φορολογούμενους ηλικίας άνω των 65 ετών ή κάτω των 30 ετών, για τους οποίους το αφορολόγητο θα μειωθεί από τις 12.000 στις 9.500 ευρώ). Μειώσεις στο αφορολόγητο έχουν επέλθει και για τους γονείς με παιδιά.
* Ο περιορισμός μιας σειράς φορολογικών εκπτώσεων. Ήδη έχει νομοθετηθεί:
1. Η περικοπή της έκπτωσης φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας.
2. Η περικοπή της έκπτωσης φόρου για τα φροντιστήρια των παιδιών.
3. Η έκπτωση φόρου για τις αποδείξεις των γιατρών. Μέχρι τώρα, αν κόβαμε απόδειξη σε γιατρό, γλιτώναμε έως και το 40% της αξίας της απόδειξης. Στο επόμενο εκκαθαριστικό θα φανεί ότι η έκπτωση φόρου δεν θα μπορεί να αντιστοιχεί παρά στο 20% της απόδειξης.
4. Η περικοπή (και μάλιστα κατά 50%) της έκπτωσης φόρου για τα στεγαστικά δάνεια που εκταμιεύτηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2003 καθώς και γι' αυτά που χορηγήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009. Για τα συγκεκριμένα δάνεια, η έκπτωση φόρου μπορούσε να φτάσει στο 45% των τόκων (ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) ενώ πλέον δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20%.
5. Ψαλίδι έχει πέσει ακόμη και στις ασφαλιστικές εισφορές. Οι ασφαλιστικές εισφορές που από τη φετινή φορολογική δήλωση αφαιρέθηκαν από το εισόδημα σε ποσοστό 100%, του χρόνου θα περιοριστούν στο 20% και μάλιστα επί του φόρου.
6. Όλοι όσοι θα δηλώσουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ θα υποστούν περαιτέρω περικοπή στη έκπτωση φόρου, καθώς για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ όλες οι εκπτώσεις περιορίζονται στο μισό.
Το ερώτημα στο οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να απαντήσει με τον νέο φορολογικό νόμο είναι αν εκτός απ' αυτά που έχει ήδη νομοθετήσει με το μεσοπρόθεσμο, θα προχωρήσει και σε νέες καταργήσεις φοροαπαλλαγών. Τι έχει απομείνει για να κοπεί; Το 20% των τόκων για το στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, μια απαλλαγή 100 ευρώ για το ενοίκιο κύριας κατοικίας, μια απαλλαγή 100 ευρώ για τα φροντιστήρια, το πρόσθετο αφορολόγητο των αναπήρων και οι απαλλαγές για τις συσκευές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά και τις εισφορές για ασφάλειες ζωής.
* Ενεργοποιούνται τα καινούρια τεκμήρια διαβίωσης τα οποία, στις φορολογικές δηλώσεις του 2012, θα είναι αυξημένα ακόμη και κατά 40% σε σχέση με το 2011. Τα τεκμήρια δεν θα συλλάβουν μόνο φοροκλέφτες αλλά και φορολογούμενους που υπέστησαν γενναία περικοπή στο εισόδημά τους. Εκατοντάδες χιλιάδες, για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με επιβαρύνσεις εκατοντάδων ευρώ, θα κληθούν να αποδείξουν ότι υπέστησαν μείωση αποδοχών ή ακόμη και απώλεια θέσης εργασίας. Αλλη μια μαζική μετακίνηση πληθυσμού προς τις εφορίες είναι προ των πυλών. Ανεργοι, άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, δημόσιοι υπάλληλοι που υπέστησαν κούρεμα αποδοχών, ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που έμειναν στα αζήτητα, πρέπει να προσέλθουν του χρόνου στην εφορία και να επιχειρήσουν να καλύψουν τα τεκμήρια.
του Θάνου Τσίρου, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 2/10/2011