12 Σεπ 2011

Προβλήματα με τον καταυλισμό Ρομά

Φουντώνει η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων για τον καταυλισμό των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, τόσο για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία όσο και για τη διαβίωση των ίδιων των μελών του καταυλισμού. Ζητούν άμεση παρέμβαση Πολιτείας και Δήμου Χαλανδρίου.
Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει πλέον το θέμα του καταυλισμού των Ρομά στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, με την ανησυχία αφενός για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφετέρου για τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των μελών του καταυλισμού, να κορυφώνεται.
Χαρακτηριστικά, μέσα στο καλοκαίρι το θέμα συζητήθηκε σε επίπεδο κεντρικής πλέον διοίκησης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης, μετά από επικοινωνία με εκπροσώπους των ιδιοκτητών των καταπατημένων οικοπέδων.
Σημειώνεται ότι οι 75 περίπου ιδιοκτήτες, είχαν επικοινωνία επίσης με τους βουλευτές Χρήστο Πρωτόπαπα του ΠΑΣΟΚ, Πάνο Καμμένο της Ν.Δ. και Φώτη Κουβέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Μάλιστα, σε απάντηση του κ. Γεωργιάδη, η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας προειδοποίησε για τις διαστάσεις του προβλήματος, τόσο της αυθαίρετης εγκατάστασης των Ρομά όσο και των πρακτικών τους προκειμένου να ανακυκλώνουν μέταλλα.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Συγκεκριμένα, το εν λόγω έγγραφο κάνει λόγο για «διάχυση της ρύπανσης σε ατμόσφαιρα, έδαφος και νερά με συνέπειες στη δημόσια υγεία και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων», εξαιτίας των πρακτικών καύσης καλωδίων και μεταλλικών υλικών που ακολουθούν οι Ρομά, προκειμένου στη συνέχεια να διαθέσουν τον χαλκό προς πώληση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγγραφο εστιάζει στη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος, μέσω της ένταξης των Ρομά και εν γένει ρακοσυλλεκτών, σε νόμιμες και μόνιμες εργασιακές διαδικασίες ώστε να παραδίδουν το υλικό τους σε νόμιμα και αδειοδοτημένα σημεία παραλαβής ή απευθείας σε νόμιμες επιχειρήσεις διαχείρισης καλωδίων. Το σχέδιο αυτό υλοποιείται πιλοτικά στον καταυλισμό Ρομά του Βοτανικού.
Τέλος, σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο, το ζήτημα απασχολεί πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες ενώ με εντολή του γραφείου του Πρωθυπουργού, ο Συνήγορος του Πολίτη προωθεί δράσεις για την οριστική επίλυση του θέματος, κυρίως μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης των Ρομά σε κατάλληλους χώρους και μέσω της λήψης μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια και την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

«Προωθούμε λύσεις μετεγκατάστασης»

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, με έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βλάχου, επικαλείται τη χρηματοδότηση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚΝΑ) από το ΥΠΕΣ, για την ανάθεση μελέτης με στόχο την εξεύρεση κατάλληλου χώρου στην Αττική για την μετεγκατάσταση των αθίγγανων.
Όπως σημειώνει, η μελέτη έχει ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση της ανθρωπογεωγραφίας των Ρομά στην Αττική, μένει όμως η υπόδειξη διαθέσιμων εκτάσεων για τη μετεγκατάσταση των Ρομά στην περιοχή του Λεκανοπεδίου, οι οποίες να προωθούν αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις, κάτι, που όπως σημειώνεται, το ΥΠΕΣ αναμένει από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ).

Οργή για τη συνεχή μετάθεση ευθυνών

Πάντως, οι παραπάνω εξελίξεις δεν έχουν καθησυχάσει τους ιδιοκτήτες των καταπατημένων οικοπέδων του Νομισματοκοπείου, ούτε και τους περίοικους.
Σε επικοινωνία που είχε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ με εκπρόσωπο των περίπου 75 ιδιοκτητών της περιοχής (το όνομα του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας), ο ίδιος χαρακτήρισε «αδύνατη» τη μετεγκατάσταση των Ρομά σε περιοχή εντός της Αττικής. Όπως σημείωσε, «κανένας Δήμος της Αττικής δεν πρόκειται να δεχτεί τους Ρομά στα όριά του», κάνοντας λόγο για «μη εφαρμόσιμη λύση» και υποστηρίζοντας ότι μόνη λύση θα ήταν η μετεγκατάστασή τους σε περιοχή εκτός του Λεκανοπεδίου.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ιδιοκτήτες είναι απηυδισμένοι από τη συνεχή μετάθεση ευθυνών μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών, που «δεν λύνουν, αλλά διαιωνίζουν το πρόβλημα», ενώ επέρριψε σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση στον Δήμο Χαλανδρίου, λόγω «της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης στον καταυλισμό».

Αίτημα αποβολής στον εισαγγελέα

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, 23 ιδιοκτήτες προχώρησαν (για ακόμη μια φορά) σε έγγραφο αίτημα προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο οποίο ζητάνε να δοθεί εντολή «προς την Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής να αποβάλει άμεσα τους παράνομους εισβολείς καταπατητές από τις περιουσίες μας», εκφράζοντας παράλληλα την «οργή» τους για «την προκλητική αδιαφορία του κράτους προς την παρανομία, καταπάτηση και εξευτελισμό των δικαιωμάτων μας».
Την ίδια ημέρα, οι 23 ιδιοκτήτες απηύθυναν έγγραφη επιστολή και προς τον δήμαρχο Χαλανδρίου Γιώργο Κουράση, ζητώντας τη διακοπή της «παράνομης», όπως σημειώνουν, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης στα κτίσματα του καταυλισμού, κάνοντας λόγο για παροχή «που δίνεται σιωπηρά από τον Δήμο σας και χωρίς την συγκατάθεση των νόμιμων ιδιοκτητών γίνεται ακόμα πιο προκλητική».
Μάλιστα, σημειώνουν ότι εάν η διακοπή «δεν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον εντός δεκαπενθημέρου από την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος αιτήματός μας, θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση εμείς οι νόμιμοι ιδιοκτήτες να προβούμε και πάλι σε ένδικα μέσα σε βάρος του Δήμου σας και να πληρώνουν οι δημότες σας νέα πρόστιμα».

«Να σκύψει πάνω από το θέμα η Πολιτεία»

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε για το θέμα και με την αντιδήμαρχο Παιδείας και υπεύθυνη για τα θέματα των Ρομά του Νομισματοκοπείου Αφροδίτη Χατζηγεωργίου, η οποία μας ενημέρωσε ότι ο δήμαρχος Χαλανδρίου έχει συναντηθεί για το θέμα με τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, ενώ έχει αποστείλει σχετικές επιστολές προς τους υφυπουργούς και τον υπουργό εσωτερικών.
«Ως Δήμος είμαστε με την πλάτη στον τοίχο», σημείωσε η κ. Χατζηγεωργίου τονίζοντας ότι «το νερό στον καταυλισμό είχε μπει για ανθρωπιστικούς λόγους επί δημαρχίας Κώστα Παττακού, ενώ τα μέλη του καταυλισμού κλέβουν ρεύμα από τις κολώνες δημοτικού φωτισμού».
Η ίδια χαρακτήρισε «θετική» την κινητικότητα των τελευταίων ημερών γύρω από το ζήτημα.
Όπως επισήμανε, «ο Δήμος πιέζει όσο μπορεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, όμως δεν έχει δικαίωμα να εκτελέσει τις δικαστικές αποφάσεις», υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν σκύψει η πολιτεία με ευαισθησία πάνω από το θέμα αυτό, ώστε και να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους από τις τρώγλες και να αποδώσει στους ιδιοκτήτες τις περιουσίες τους, δεν θα γίνει τίποτα».

Ρεπορτάζ της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 12/9/2011