Όχι» στην εφεδρεία των εργαζομένων στο Κτηματολόγιο λέει η διοίκηση της κρατικής εταιρείας «Κτηματολόγιο Α.Ε.» με υπόμνημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το οποίο μάλιστα ζητεί να γίνουν 43 προσλήψεις για να υλοποιηθούν οι νέες κτηματογραφήσεις σε 268 προ-καλλικρατικούς δήμους, ύψους 57 εκατ. ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο και αυτό σημαίνει ότι ώς το 2020 πρέπει να ολοκληρωθεί απορροφώντας πάνω από 460 εκατ. ευρώ.
Το έγγραφο, που έχει στα χέρια της η «Ε», αποκαλύπτει ότι το Κτηματολόγιο είναι ήδη αυτοχρηματοδοτούμενο, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του προς τους πολίτες ξεκίνησαν το 2003 και έως τώρα έχει κτηματογραφηθεί το 9,4% της χώρας και το 39% των δικαιωμάτων επί ακινήτων.
Καλύπτουν τα έξοδα
Αναφέρεται ότι από τα τέλη κτηματογράφησης καλύπτονται τα έξοδα και μάλιστα από το κονδύλι των 30 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στο φετινό προϋπολογισμό έχουν διατεθεί μόλις 1,5 εκατ. ευρώ. Είναι στοιχεία που πιστοποιούν την εγκληματική αμέλεια όλων των κυβερνήσεων να προχωρήσουν ένα έργο που βάζει τέλος στις καταπατήσεις δημόσιας γης, προστατεύει τα δάση και τον αιγιαλό, ενώ καταγράφει όλες τις ιδιοκτησίες και μηδενίζει τις προστριβές μεταξύ γειτόνων.
Η διοίκηση της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» περιγράφει αναλυτικά τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία προς τους πολίτες και αναφέρει ενδεικτικά:
* Στα 96 κτηματολογικά γραφεία που λειτουργούν από το 2003 έχει γίνει η επεξεργασία ενός εκατομμυρίων πράξεων επί των ακινήτων.
* Στον ένα χρόνο λειτουργίας του HEPOS, του συστήματος εντοπισμού της θέσης ακινήτου, έχουν διατεθεί περίπου 300 εκατ. εικόνες, με επιφάνεια που αντιστοιχεί στο επταπλάσιο της έκτασης της χώρας.
* Έχουν ψηφιοποιηθεί όλοι οι αναδασμοί και οι διανομές αγροτικής γης στο σύνολο της χώρας, που καλύπτουν 37 εκατ. στρέμματα.
Γίνεται τέλος αναφορά στο προσωπικό της εταιρείας. Σε σύνολο περίπου 300 εργαζομένων, το 70% είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους το 40% έχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.
της Χαράς Τζαναβάρα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 26/9/2011