Κατά 45% ή 209 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν μέσα σε μόλις επτά μήνες τα «φέσια» στη ΔΕΗ από περίπου 1 εκατομμύριο οικιακούς καταναλωτές, εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και από το ελληνικό Δημόσιο, που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, από 461 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη χαμηλή και μέση τάση (νοικοκυριά και εμπορικές επιχειρήσεις και Δημόσιο), είχαν φτάσει τον Ιούλιο του 2011 στα 670 εκατ. ευρώ, δείγμα της βαθιάς κρίσης που έχει διαχυθεί στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία.
Το φαινόμενο της «στάσης πληρωμών» από καταναλωτές της ΔΕΗ πήρε εκρηκτικές διαστάσεις το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, σύμφωνα με πηγές της Επιχείρησης, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί δραματικά τους επόμενους μήνες με την ενσωμάτωση στους λογαριασμούς τής ΔΕΗ του έκτακτου τέλους για τα ακίνητα.
Με ανάλογα υψηλούς ρυθμούς «τρέχουν» φέτος και οι εντολές διακοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που καθυστερούν πάνω από τέσσερις-πέντε μήνες να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Μέχρι και τον Αύγουστο είχαν εκδοθεί 909.782 εντολές, ενώ το ρεύμα διακόπηκε σε πάνω από 174.000 καταναλωτές, οι 60.344 εκ των οποίων παραμένουν σήμερα στο σκοτάδι, καθώς δεν εξόφλησαν τα χρέη τους για να γίνει επανασύνδεση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, οι οφειλές προς την Επιχείρηση από καταναλωτές των οποίων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση ξεπερνούσαν στο τέλος Ιουλίου τα 103 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, οι απλήρωτοι λογαριασμοί πελατών της ΔΕΗ από όλες τις κατηγορίες κατανάλωσης (υψηλή, μέση και χαμηλή τάση) έχουν χτυπήσει κόκκινο φέτος, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ στη Βουλή, έφταναν τον Ιούλιο τα 822 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 10% σε σχέση με το 2010 (750 εκατ. ευρώ) και κατά 163% σε σχέση με το 2008. Τουλάχιστον το 16% των χρεών προέρχεται από ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου που χρωστά στη ΔΕΗ πάνω από 133 εκατ. ευρώ με την Επιχείρηση να διεκδικεί πολλά από αυτά στα δικαστήρια.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια, οπότε και οι καθυστερούμενοι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 510 εκατ. ευρώ, καθώς καθημερινά χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά προστίθενται στη λίστα με όσους αδυνατούν να αποπληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και είτε βάζουν τελεσίδικα λουκέτο, στην περίπτωση των εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων, είτε αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ή αποσυνδέουν την ηλεκτροδότηση από τα εξοχικά σπίτια και τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα.
Από 313 εκατ. έφτασαν 567
Είναι ενδεικτικό πως το 2008 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές οικιακών και εμπορικών καταναλωτών στη ΔΕΗ ήταν μόλις 313 εκατ. ευρώ, το 2009 αυξήθηκαν στα 321 εκατ. ευρώ, το 2010 στα 461 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο του 2011 έφταναν πια τα 567 εκατ. ευρώ. Η αύξηση ξεπερνά το 82%. Στη χαμηλή τάση τα χρέη είναι μοιρασμένα και προέρχονται κατά 46% από καταστήματα και επιχειρήσεις και κατά 45,8% από οικιακούς καταναλωτές.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία είσπραξης λογαριασμών, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΕΗ, η επιχείρηση δίνει περιθώριο σχεδόν τεσσάρων μηνών πριν προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Ένας λογαριασμός αν δεν εξοφληθεί μέχρι και την έκδοση του επόμενου, τότε το ανεξόφλητο ποσό ενσωματώνεται αυτόματα σε αυτόν, με την επισήμανση «Ειδοποίηση διακοπής». Ο πελάτης ενημερώνεται εγγράφως για την επικείμενη διακοπή ρεύματος στην περίπτωση που δεν εφοφληθεί κατ' ελάχιστον τον ποσό της οφειλής που προέρχεται από τον προηγούμενο λογαριασμό μέχρι την ημερομηνία λήξης του δεύτερου λογαριασμού.
Στην πράξη, επειδή οι λογαριασμοί είναι διμηνιαίοι, έχουν περιθώριο να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους 85 ημέρες από την έκδοση του πρώτου και επιπλέον 25 ημέρες μετά την έγγραφη ειδοποίηση μετά το δεύτερο λογαριασμό. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, η ΔΕΗ προχωρά είτε σε διακανονισμό, αν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες, είτε σε αποκοπή της ηλεκτροδότησης.
του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 26/9/2011