Κατά την περσινή ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε πολλές εξαγγελίες.
Φέτος απέφυγε. Ισως διότι οι περισσότερες από αυτές δεν υλοποιήθηκαν. Πέρσι ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ανελέητο αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Φέτος απηύθυνε έκκληση στους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν τους φόρους τους...
Βασική ιδέα τόσο της περσινής όσο και της φετινής παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν η σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία. Είπε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2011: «Δώσαμε ένα σκληρό, τιτάνιο αγώνα για να σώσουμε την πατρίδα μας από τη χρεοκοπία». Φαίνεται, όμως, ότι ο αγώνας αυτός δεν απέδωσε. Χθες ο πρωθυπουργός (ξανα)είπε: «Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία». Φέτος, μάλιστα, ο στόχος αυτός συνοδεύτηκε από έναν άλλον: «Να μείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ».
Συγκρίνοντας όσα ο κ. Παπανδρέου είχε πει πέρσι με αυτά που είπε χθες, καταλήγουμε στις εξής διαπιστώσεις:
* Όσες διαπιστώσεις έκανε πέρσι (φοροδιαφυγή, ανομία, καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης κ.ά.) τις επανέλαβε και φέτος. Αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής δεν έχουμε, πλην της πρόσφατης ανακοίνωσης 6.000 εταιρειών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά χωρίς από αυτές να έχει εισπραχθεί μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ. Ετσι μένει η μονίμως προβαλλόμενη «πολιτική βούληση». Η ανομία δεν καταπολεμήθηκε, όπως ομολόγησε και ο πρωθυπουργός, επιρρίπτοντας ευθύνες και στους δικαστές.
* Όσες εξαγγελίες έκανε πέρσι (απελευθέρωση επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, «γρήγορες επενδύσεις» κ.ά.) τις επανέλαβε και φέτος. Αν και ψηφίστηκαν νόμοι για το άνοιγμα επαγγελμάτων (π.χ. φορτηγά), η εφαρμογή τους ετεροχρονίστηκε. Σε άλλους τομείς (Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων του Δημοσίου κ.ά.) ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Καμιά «γρήγορη επένδυση» δεν έχει γίνει. Οι «δυναμικές αποκρατικοποιήσεις» έχουν μείνει ακόμη στο επίπεδο των εξαγγελιών. Και, φυσικά, η περσινή εξαγγελία για «ίδρυση επιχείρησης σε μια ημέρα», έχει μείνει στα χαρτιά. Από τις περσινές εξαγγελίες υλοποιήθηκαν (για την ακρίβεια ψηφίστηκαν οι νόμοι) ορισμένες, μεταξύ των οποίων οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.
του Γιώργου Καρελιά, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 12/9/2011