Διαγραφή χρεών που αγγίζει το 90% χωρίς δυσβάσταχτα επιτόκια και υποθήκες ακινήτων!
Μπορεί αυτό να έμοιαζε άπιαστο όνειρο για χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονταν πνιγμένα στα χρέη, όμως το κίνημα των δανειοληπτών... παίρνει το αίμα του πίσω διά της δικαστικής οδού. Ο πολυδιαφημισμένος νόμος Κατσέλη για εξωδικαστική ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών παραμένει «φιάσκο», αλλά οι τολμηροί καταναλωτές προχωρούν στο επόμενο βήμα και δίνουν την απάντησή τους μέσω των Ειρηνοδικείων, αναγκάζοντας τις τράπεζες να αλλάξουν γραμμή πλεύσης.
Περίπου 40 δικαστικές αποφάσεις-κόλαφος για τις τράπεζες έχουν δικαιώσει τους οφειλέτες, αποφασίζοντας «κούρεμα» των χρεών ακόμη και στο 50% και απαλλαγή από τα υπόλοιπα, και κατηγορώντας τις τράπεζες για ανεύθυνη δανειοδότηση. Το κίνημα ξεκίνησε δειλά δειλά από την πρωτεύουσα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφυγές στα Ειρηνοδικεία είναι πλέον χιλιάδες και απλώνονται σε όλη τη χώρα.
Για παράδειγμα, μια 63χρονη οφειλέτης από τη Θεσσαλονίκη είχε περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής οφειλών λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η καταναλώτρια είχε εισόδημα 1.850 ευρώ τον μήνα και όφειλε 202.107,50 ευρώ από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια σε οκτώ τράπεζες, ενώ μόνο περιουσιακό στοιχείο ήταν ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών του 2001.
Η καταναλώτρια, μετά την αρνητική απάντηση από πλευράς των τραπεζών για ρύθμιση χρεών, κατέθεσε αίτηση στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την απόφαση, η 63χρονη θα καταβάλει συνολικά 36.000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρέη της θα διαγραφούν (88%). Συγκεκριμένα, θα καταβάλλει 750 ευρώ κάθε μήνα για τέσσερα χρόνια, ενώ το δικαστήριο της «αφήνει» εισόδημα 1.100 ευρώ για τα πάγια έξοδά της.
Άλλη περίπτωση είναι ένα ανδρόγυνο με δύο παιδιά -το ένα εκ των οποίων με μαθησιακές δυσκολίες-, το οποίο είχε περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών λόγω μείωσης των ημερών απασχόλησης του συζύγου. Τα χρέη ανέρχονταν σε 147.842,74 ευρώ σε πέντε τράπεζες και προέρχονταν από στεγαστικό, καταναλωτικό δάνειο και πιστωτικές. Η απόφαση του Ειρηνοδικείου είναι το ζευγάρι να καταβάλει συνολικά 83.501 ευρώ (διαγραφή 44%) και η πρώτη κατοικία της οικογένειας να μην κατασχεθεί.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου, οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να θέσουν τις τράπεζες προ των ευθυνών τους και να ανοίξει ο δρόμος για επίτευξη ρύθμισης στο εξωδικαστικό στάδιο. Αλλωστε, η προσφυγή στα δικαστήρια συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό κόστος τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους καταναλωτές.
Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών ξεπερνούν τις 6.500, όμως αυτές που τελικά κατάφεραν να περάσουν στο επόμενο στάδιο μετά βίας φτάνουν τις δέκα.
Όπως καταγγέλλουν οι καταναλωτικές ενώσεις, οι τράπεζες είτε προβάλλουν μια σειρά από αναχώματα, προκειμένου να μην προχωρήσουν οι αιτήσεις στο επόμενο στάδιο, είτε ζητούν ρυθμίσεις με δυσβάσταχτους όρους, απαιτώντας αποπληρωμή του συνόλου των χρεών, με επιτόκια που φτάνουν έως το 15%.
της Νεκταρίας Σταμούλη, από την εφημερίδα "Δημοκρατία", 12/9/2011