12 Σεπ 2011

Επίθεση Βενιζέλου σε Ταμεία που δεν ανταλλάσσουν ομόλογα

Τη μη συμμετοχή δύο ασφαλιστικών ταμείων, των δημοσιογράφων και των δημοσίων υπαλλήλων, στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, καυτηρίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν είναι δυνατόν να καλούμε το σύνολο των τραπεζών του κόσμου και των ασφαλιστικών ταμείων να μετάσχουν στο πρόγραμμα βιωσιμότητας και βελτίωσης των όρων διαχείρισης του ελληνικού δημόσιου χρέους και να υπάρχουν δύο Ταμεία ελληνικά, σε δύο ευαίσθητους επαγγελματικούς χώρους, των δημοσίων υπαλλήλων και των δημοσιογράφων, που αρνούνται ή διστάζουν να πάρουν την απόφαση»... είπε μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «δείγμα προς αποφυγή».

Οι οφειλέτες

Νωρίτερα, και θέλοντας να τονίσει την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε, είπε ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι καθοριστικοί (σ.σ. στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού μίλησε για «κολασμένο» δίμηνο) σε σχέση με όσα προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Πρόσθεσε, ότι όμως, αν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας (σε σχέση με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου) τότε θα αλλάξει η ατμόσφαιρα, θα αποσυμφορηθεί η χώρα.
Τόνισε πάντως πως «κάθε ώρα αυτών των δύο μηνών μετράει ως χρόνος, από άποψη προσπάθειας».
«Αν δεν κάνουμε "ντου", μια φυγή προς τα μπρος, εάν δεν πούμε ότι "ας αποτινάξουμε επιτέλους αυτό το βάρος, αυτό το ζυγό, ας βγούμε όσο γίνεται νωρίτερα στα πρωτογενή πλεονάσματα", δεν θα μπορέσουμε να καθησυχάσουμε τους εαυτούς μας, τις αγορές και τους εταίρους μας», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παρατήρησε πως «όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει ελπίδα, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα».
Κάνοντας αναφορά στη δημοσιοποίηση της λίστας των 6.000 νομικών προσώπων-οφειλετών του Δημοσίου, των οποίων οι συσσωρευμένες οφειλές ανέρχονται σε 32 δισ. ευρώ, ο υπουργός είπε ότι «αν παίρναμε το 10% από αυτά τα 32 δισ. θα είχαμε λύσει το πρόβλημα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 και ενδεχομένως του 2012».
Από το ίδιο βήμα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχος Σακελλάρης, πρότεινε μεταξύ άλλων τη σύσταση νέου Ταμείου Εγγυήσεων στην Ελλάδα, το οποίο, όπως είπε, «θα στηρίζει επενδύσεις που θα είναι ικανές να στηρίξουν την έξοδο της χώρας από την κρίση».
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιώργος Κασιμάτης, ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο την παρέμβασή του ώστε να σταματήσει, όπως είπε, «η σκαιότατη αντιμετώπιση, ακόμη και κερδοφόρων επιχειρήσεων, από τις τράπεζες».

του Μπάμπη Γιαννακίδη, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 12/9/2011