Τον Οκτώβριο αναμένεται να κληθούν οι δήμοι-έδρες των περιφερειών, ώστε να λάβουν 700.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ (μέχρι το 2015) για την ανέγερση 14 ξενώνων στους οποίους θα φιλοξενούνται γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας και τα παιδιά τους.
Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη στην ημερίδα που οργάνωσε σήμερα η ΓΓ Ισότητας, προκειμένου να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες για την τεχνογνωσία που πρόκειται να εφαρμόσει στα Συμβουλευτικά Κέντρα και στους Ξενώνες τα οποία θα δημιουργηθούν στη χώρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενδοοικογενειακή βία.
Πρόσληψη 63 ειδικών συμβούλων
Σε τελική ευθεία βρίσκεται και η υλοποίηση των 14 Συμβουλευτικών Κέντρων για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αφού το Νοέμβριο αναμένεται να προκηρυχθούν οι θέσεις -με πρόσκληση μέσω ΑΣΕΠ- για τους 63 ειδικούς επιστήμονες (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νομικούς) που θα τα στελεχώσουν.
Όπως σημείωσε η Μαρία Στρατηγάκη, η στρατηγική κατά της ενδοοικογενειακής βίας ξεκίνησε την άνοιξη με τη λειτουργία της Γραμμής SOS 15900 και συνεχίζεται με τη σημερινή ημερίδα όπου παρουσιάζεται ο οδηγός «Βία κατά των Γυναικών-Μεθοδολογία Συμβουλευτικής», αλλά και την ανέγερση των ξενώνων και τη δημιουργία των συμβουλευτικών κέντρων.
«Δεν δίνουμε χρήματα μόνο για να φτιάξουμε τούβλα, αλλά και για τους τρόπους για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αυτών των γυναικών. Γι' αυτό διοργανώσαμε και τη σημερινή ημερίδα, που όπως βλέπετε έχει πολύ μεγάλη απήχηση σε επαγγελματίες που εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας των δήμων, σε ΜΚΟ και δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε.
Στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία
Σε ό,τι αφορά στο προφίλ των γυναικών που έχουν εγκλωβιστεί στον εφιάλτη της ενδο-οικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το πρώτο εξάμηνο η Γραμμή SOS 15900, το 38% είναι άνεργες (και το 14% μακροχρόνια άνεργες), το 35% απασχολούμενες (από τις οποίες το 12% αυτοαπασχολούμενες) και το 11% δεν δοκίμασε ποτέ στη ζωή του να εργαστεί.
Το 4% είναι από 15 έως 24 ετών, το 26% είναι 25 έως 39 ετών, το 30% είναι 40 έως 54 ετών, το 14% είναι 55 έως 64 ετών και το 4% άνω των 65 ετών.
Όσον αφορά στο μορφωτικό επίπεδο, το 0,3% είναι αναλφάβητες, το 15% έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, το 12% έχει ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 19% την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 15,5% έχει πτυχίο τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Σε ό,τι αφορά στην εθνικότητα το 77% είναι Ελληνίδες, το 11% είναι μετανάστριες, το 1% ανήκει σε μειονότητα, και το 2% είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.
πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, 30/9/2011