27 Αυγ 2011

Συμφωνία εν όψει για τις καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες

Η Ελβετία έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις με την Ελλάδα για τη σύναψη διμερούς φορολογικής συμφωνίας για τις καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Στόχος είναι η επίτευξη διμερούς συμφωνίας για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων, ύψους 150 δισ. ευρώ, που διατηρούν Eλληνες φορολογούμενοι στην Ελβετία. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, οι ελβετικές Αρχές διαπραγματεύονται τη συνομολόγηση διμερών φορολογικών συμβάσεων κατά το πρότυπο εκείνων που έχουν ήδη συμφωνήσει με τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Οι εν λόγω συμφωνίες αφορούν στην υποχρέωση των ελβετικών τραπεζών να αποδίδουν ένα ποσοστό επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα σε αυτές.
Στα τέλη Ιουνίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επικοινωνία με την Ελβετή ομόλογό του Eveline Widmer - Schlumpf, με την οποία εξέτασαν το πλαίσιο πιθανής συμφωνίας για το θέμα.
Η συμφωνία που εξετάζουν Ελλάδα και Ελβετία αφορά στην είσπραξη ενός ποσού από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων, που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ελβετοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σχετικά δημοσιεύματα, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που γίνονται. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελβετία έχει ξεκινήσει ανεπίσημες συζητήσεις και με άλλες χώρες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών, κατά τα πρότυπα των συμφωνιών που έκανε αυτόν τον μήνα με τη Γερμανία και τη Βρετανία. Η Ελβετία προτιμά τις διμερείς συμφωνίες, αναφέρει το δημοσίευμα, κυρίως επειδή με τον τρόπο αυτό παρακάμπτει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβληθεί ένα αυτόματο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, το οποίο θα κατέστρεφε το τραπεζικό απόρρητο της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι σε έσοδα 5 δισ. στερλινών ή 5,66 δισ. ευρώ αποβλέπει η βρετανική κυβέρνηση το 2013, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που συνήψε με τη Βέρνη για τη φορολόγηση λογαριασμών που διατηρούν υπήκοοι της χώρας σε ανώνυμους λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών. Σε ανάλογη συμφωνία κατέληξε το Βερολίνο με τη Βέρνη στις 10 Αυγούστου.

πηγή : Εφημερίδα "Η Καθημερινή", 27/8/2011