27 Αυγ 2011

Ξέφυγαν οι δαπάνες υγείας

Συναγερμός από την τρόικα

Συναγερμό για τα οικονομικά των ταμείων που φέρνουν στο προσκήνιο νέα μέτρα, "σήμανε" χθες η τρόικα διαπιστώνοντας εκτροχιασμό των δαπανών υγείας, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2011 έχουν "ξεφύγει" κατά 300 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 2,07 δισ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να είναι 1,7 δισ. ευρώ!
Στις διαδοχικές τους συσκέψεις με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Α. Δρέττα, υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που ελέγχει την πορεία εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, στο κομμάτι των ασφαλιστικών ταμείων, απηύθυνε συστάσεις για τη λήψη μέτρων που θα συγκρατήσουν τις δαπάνες υγείας.
Ο λόγος; Είδαν ότι οι δαπάνες τούς ξέφυγαν και είναι δύσκολο να μαζευτούν αν δεν πάρουν νέα μέτρα!
Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει για το 2011, συγκράτηση των δαπανών υγείας των ταμείων κατά 1 και πλέον δισ. ευρώ, ώστε από τα 4,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2010 να πέσουν στα 3,4 δισ. ευρώ το 2011. Όμως τα στοιχεία για την εξέλιξη των δαπανών υγείας στο πρώτο εξάμηνο του έτους δείχνουν μια υπέρβαση της τάξης του 10%. Με αποτέλεσμα να έχει καλυφθεί το 60% του στόχου, που σημαίνει ότι αντί για 1,7 δισ. ευρώ, ο ρυθμός αύξησης των δαπανών στο α’ εξάμηνο ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι για το β’ εξάμηνο τα ταμεία θα πρέπει να διαθέσουν για την υγεία-περίθαλψη των ασφαλισμένων τους 1,4 δισ. ευρώ (λιγότερα δηλαδή από όσα ξόδεψαν στο πρώτο εξάμηνο) ώστε να είναι μέσα στο στόχο των 3,4 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "ΑΤ" το κλιμάκιο της τρόικας επέμεινε στα εξής δύο ζητήματα:

1. Στην επαναφορά της λίστας για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Προβλέπεται μεν στο μνημόνιο, αλλά δεν έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση καθώς στη θέση της "λίστας" αποφασίστηκαν άλλα μέτρα για τον περιορισμό της δαπάνης και της σπατάλης στο φάρμακο. Αυτή τη φορά όμως το κλιμάκιο επανέφερε πιο πιεστικά το θέμα της λίστας, βλέποντας την υπέρβαση των 300 εκατ. ευρώ στις δαπάνες υγείας.

2. Στη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων γιατρών που θα ενταχθούν στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΠΥ) και θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων για συνταγές και ιατρικές εξετάσεις. Πέραν αυτών ζήτησαν και τη μείωση των μισθών για τους συμβεβλημένους γιατρούς που είναι μεταξύ 900 και 2.800 ευρώ.

Από την πλευρά του υπουργείου ειπώθηκε ότι η έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΠΥ και η ένταξη όλων των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων σε αυτόν θα επιφέρει οικονομίες κλίμακας, ενώ για το ζήτημα των αμοιβών και του αριθμού των γιατρών τονίστηκε ότι είναι ένα κόστος που έχει μετρηθεί.
Την ίδια στιγμή, σταθερά αρνητική είναι η πορεία εσόδων του ΙΚΑ. Τα έσοδα από "οικοδομικά ένσημα" έχουν πέσει κατά 40% λόγω της μεγάλης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας.
Το Ιδρυμα θα κλείσει το 2011 με ένα έλλειμμα μεταξύ των 800 και 1 δισ. ευρώ και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί την έκτακτη επιχορήγηση των 600 εκατ. ευρώ. Για να δοθεί όμως θα πρέπει να υπάρχει στον προϋπολογισμό. Και για να υπάρχει θα πρέπει να πληρωθούν τα χαράτσια που επέβαλλε η κυβέρνηση. Πράγμα για το οποίο όμως δεν είναι βέβαιοι ούτε στην κυβέρνηση, που ανησυχούν μήπως η αγορά και οι πολίτες κάνουν "παύση πληρωμών" μη μπορώντας να αντέξουν το βαρύ φορτίο...

πηγή : Εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 27/8/2011