ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Περισσότερα από δέκα χωριά σε όλη την Ελλάδα έχουν προσλάβει εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας! Την αρχή έκανε η Κυρτώνη στην Αταλάντη με κάθε κάτοικο να πληρώνει 0,70 ευρώ την ημέρα για να μπορεί να κοιμάται... ήσυχος και ακολούθησαν χωριά της Θράκης, της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
Η «αποκέντρωση» αθηναϊκών εταιρειών security ή η ίδρυση νέων στην επαρχία χτίζεται αργά αλλά σταθερά, με απόλυτο σύμμαχο τους δείκτες της ΕΛ.ΑΣ. που δείχνουν αυξημένη εγκληματικότητα και «διάχυσή» της στην περιφέρεια και τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών ασφάλειας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα δραστηριοποιούνται περί τις 2.000 (!) εταιρείες security, οι οποίες και απασχολούν συνολικά 45.000 ανθρώπους.
Χωριά της επαρχίας όπου ομαδικά οι κάτοικοί τους προσλαμβάνουν προστασία κυρίως για τη νύχτα, μπορεί να συνιστά μια σχετικά νέα τάση στον κλάδο, ωστόσο δεν είναι και η σημαντικότερη πηγή εσόδου για τις εταιρείες security.
Καλύτερος πελάτης αποδεικνύεται μία ακόμη φορά το Δημόσιο. Στο παρασκήνιο έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά όπου κάποιοι ίδρυσαν μία εταιρεία «σε μία νύχτα», όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, αφού προηγουμένως είχαν εξασφαλίσει κάποιες καλές συμβάσεις με οργανισμούς του Δημοσίου.
Σημαντικό ποσοστό εταιρειών που ανοίγουν υπό αυτές τις συνθήκες οδηγείται σε πρόωρο λουκέτο κυρίως για έναν βασικό λόγο: τελειώνουν οι συμβάσεις τους. Ενας δεύτερος παράγοντας είναι η έλλειψη γνώσης και εμπειρίας που έχει να κάνει με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ανάμεσα στις 2.000 εταιρείες, είναι μετρημένες στα δάχτυλα όσες προσφέρουν αυτό που υπόσχονται στον πελάτη και σέβονται τους υπαλλήλους τους, τηρώντας την εργατική νομοθεσία και διαθέτοντας άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Μετά απ' αυτές, όμως, το χάος! Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP: τρεις είναι οι επιχειρήσεις με κύριο μερίδιο στην αγορά και προσωπικό άνω των 1.500 υπαλλήλων, άλλες τρεις με 700 υπαλλήλους, τέσσερις εταιρείες απασχολούν έως 400 υπαλλήλους και δέκα επιχειρήσεις με προσωπικό έως εκατόν πενήντα υπαλλήλους. Οι υπόλοιπες κινούνται μεταξύ 20 και 30 υπαλλήλων.
Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει κάποιου είδους καθίζηση στους πολλούς, όχι όμως και στους δυνατούς παίκτες του κλάδου που εμφανίζουν κερδοφορία. Ο Παναγιώτης Τηγάνης, ιδιοκτήτης της Ektor Security, υποστηρίζει πως: «Καθημερινά κλείνουν εταιρείες όχι μόνον εξαιτίας της κρίσης, αλλά διότι δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση και δεν διαθέτουν εκπαιδευμένο προσωπικό». Από την πλευρά του ο Νίκος Κατραμάδος, υπεύθυνος της Eurosecurity, αναφέρεται στις πολλές εταιρείες «φαντάσματα», που όπως λέει χαρακτηριστικά, «χαλάνε την πιάτσα». Επισημαίνει πως υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν πάμφθηνες υπηρεσίες βασιζόμενες σε πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό με «φύλακες μικρούς σε ηλικία, αλλοδαπούς, ανασφάλιστους»!
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος (ΟΜΥΑΠΕ), Κυριάκος Καναβάρος, δηλώνει στην «Κ.Ε.»: «Ενώ οι μεγάλες εταιρείες κινούνται σε αρκετά καλά επίπεδα, έχουν μειώσει προσωπικό και μισθούς σε ένα ποσοστό που ξεπερνά ακόμη και το 20%». Σε ανάλογο ποσοστό, επισημαίνει ο ίδιος, κινούνται και οι ανασφάλιστοι σεκιουριτάδες, πολλοί εκ των οποίων λαμβάνουν μισθούς των 300 και 350 ευρώ! Χωρίς την ασφάλεια της κλαδικής σύμβασης, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, διαμαρτύρεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Προσλαμβάνονται αλλοδαποί χωρίς χαρτιά, συνταξιούχοι, πυροσβέστες, αστυνομικοί και ό, τι μπορείτε να φανταστείτε», συμπληρώνει ο Κ. Καναβάρος. Επιπλέον, πολλές εταιρείες δουλεύουν με ελλιπές προσωπικό και γι' αυτό το θέμα υπάρχει πλήθος καταγγελιών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αεροδρομίου σε νησί των Δωδεκανήσων. Καταγγέλλεται μεταξύ άλλων: «Κάποιοι από εμάς τους φύλακες ενώ έχουμε δηλωθεί στο πρόγραμμα του αεροδρομίου και κανονικά θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε κάποιο σημείο εντός του αεροδρομίου, ο προϊστάμενος μας στέλνει στο λιμάνι ή σε κάποιο ξενοδοχείο για να παραλαμβάνουμε ακόμη και αποσκευέ!».
Ο Κυριάκος Καναβάρος επισημαίνει ιδιαίτερα το θέμα της εκπαίδευσης του προσωπικού.
Αυτή τη στιγμή το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διαφημίζει τα προγράμματα εκπαίδευσής του σε υπαλλήλους εταιρειών ιδιωτικής ασφάλειας. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Κ. Καναβάρος, δεν αναγνωρίζεται η συγκεκριμένη εκπαίδευση από τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται, ανάμεσά τους και το υπουργείο Παιδείας, καθώς το ΚΕΜΕΑ, πριν καταλήξουν οι φορείς σε ένα τελικό σχέδιο, πήρε την «πρωτοβουλία» να ξεκινήσει μόνο του. «Ως Ομοσπονδία ενημερώνουμε τους ανθρώπους να μην πηγαίνουν να πληρώνουν 600 ευρώ σε κάτι που δεν έχει πιστοποίηση» υποστηρίζει ο Κ. Καναβάρος.
Με έγγραφό του το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Διά Βίου Μάθησης (ΕΚεΠις) του υπουργείου Παιδείας, με ημερομηνία 15/07/2011 και αποδέκτη την ΟΜΥΠΑΕ, ξεκαθαρίζει:
«Μέχρι σήμερα το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) δεν υπέβαλε προς έγκριση στην υπηρεσία μας πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για το προσωπικό παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι δεν έχει εγκριθεί κανένα σχετικό πρόγραμμα».
της Γεωργίας Λινάρδου, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 7/8/2011