29 Αυγ 2011

Ήλθαν, είδαν κι... απήλθαν!

«Βουτιά» στον τζίρο των καταστηµάτων του Χαλανδρίου εν µέσω εκπτώσεων. Τι δηλώνει στην «Α» ο πρόεδρος της «Φλύα» Γ. Ασηµακόπουλος.

«Περιμένουμε να δούμε που θα “κάτσει” η πτώση και μέχρι τότε απλά συντηρούμαστε».
Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Φλύα» Γιώργος Ασημακόπουλος περιγράφει την κατάσταση του εμπορικού κόσμου της πόλης, που για άλλη μια χρονιά βλέπει τον τζίρο να καταγράφει πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων.

«Χαζεύουν τις βιτρίνες και φεύγουν»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στην αγορά του Χαλανδρίου, μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Αθήνας, στην καλύτερη περίπτωση «δεν είναι αισιόδοξη».
Παρά το γεγονός ότι οι φετινές καλοκαιρινές εκπτώσεις -που άρχισαν στις 15 Ιουλίου και θα τελειώσουν στα τέλη Αυγούστου-, ξεκίνησαν με μειώσεις από 50% και πάνω, εντούτοις οι μεγάλες προσφορές δεν κατάφεραν να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό, με αποτέλεσμα η αγορά να καταγράφει ακόμα μικρότερη αγοραστική κίνηση απ’ ότι πέρυσι την ίδια εποχή.
Ωστόσο, ο Γ. Ασημακόπουλος εξηγεί ότι ακόμα δεν είναι σε θέση να μιλήσει με αριθμούς, καθώς είναι δύσκολο να υπολογιστεί αυτή τη στιγμή το ποσοστό της μείωσης. Πάντως, όπως λέει ο ίδιος, ο κόσμος συνεχίζει και έρχεται στο Χαλάνδρι.
«Οι πεζόδρομοι είναι γεμάτοι, ο κόσμος έρχεται για βόλτα, περνάει έξω από τα μαγαζιά, χαζεύει τις βιτρίνες και… φεύγει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μαγαζιά κλείνουν… νύχτα»

Η μείωση της αγοραστικής κίνησης φαίνεται ότι αγγίζει το σύνολο του εμπορικού κόσμου.
«Όλοι έχουν πτώση», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και συνεχίζει: «Δεν είναι ευοίωνα τα πράγματα, δεν αισθανόμαστε αισιοδοξία».
Αντιθέτως, όπως σημειώνει, τα περισσότερα καταστήματα «απλά συντηρούνται», περιμένοντας να δουν πώς θα πάει η νέα σεζόν που ξεκινά από Σεπτέμβριο.
Μάλιστα, πολλά είναι τα καταστήματα πλέον που βάζουν οριστικό λουκέτο, με τον Γ. Ασημακόπουλο να κάνει λόγο για «μαγαζιά που κλείνουν νύχτα».
Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν ήταν λίγοι οι έμποροι που περίμεναν αν δουλέψουν με τις εκπτώσεις, για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και στη συνέχεια να κλείσουν, ενώ άλλοι προσδοκούσαν να «συντηρηθούν» από την κίνηση των θερινών εκπτώσεων μέχρι τα Χριστούγεννα.
«Για τους περισσότερους η κατάσταση δεν βγαίνει και θα βάλουν λουκέτο», εξηγεί ο ίδιος.
Ωστόσο, θετικό μέσα στο δυσοίωνο κλίμα της εμπορικής αγοράς είναι το γεγονός ότι τα καταστήματα που ξενοικιάζονται στην περιοχή του εμπορικού κέντρου, δύσκολα μένουν ανοίκιαστα για καιρό.
«Τα “καλά” σημεία της πόλης δεν μένουν άδεια», αναφέρει σχετικά ο Γ. Ασημακόπουλος, τονίζοντας όμως ότι στην ουσία αυτό αφορά αυστηρά το κέντρο της εμπορικής αγοράς του Χαλανδρίου.
Στις άλλες περιοχές, ακόμα και στις περιοχές πέριξ του κέντρου, τα καταστήματα που κλείνουν δεν αντικαθίστανται από νέα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι, όπως λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, τα μισθώματα, και ύστερα από τις σχετικές κινήσεις του Συλλόγου, έχουν μειωθεί ακολουθώντας τα νέα δεδομένα της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Στη νέα σεζόν οι ελπίδες

Πλέον, οι ελπίδες των εμπόρων εναποτίθενται στη νέα σεζόν που ξεκινάει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλανδρίου βρίσκεται σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), όπως και με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, ώστε από Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν διάφορα χρηματοδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων και εμπόρων.
Παράλληλα, πάγια τακτική του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου είναι η διοργάνωση events και εκδηλώσεων για την προσέλκυση των καταναλωτών, τακτική που έχει ακολουθήσει με επιτυχία και στο παρελθόν.
Έως τότε, έμποροι και καταστήματα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, περιμένοντας να δουν τι τους επιφυλάσσει η «επόμενη μέρα».

Ρεπορτάζ της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 29/8/2011