Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης του νέου βαθμολογίου, το οποίο, σε συνάρτηση με το νέο γενικό μισθολόγιο, θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων.
Ειδικότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «δημοκρατία», μία από τις βασικές αλλαγές είναι ότι οι πτυχιούχοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) θα έχουν νέο βαθμολόγιο που θα ξεκινάει από τον βαθμό Α1 και θα φτάνει στον Α6, αντί για πέντε βαθμούς που είναι σήμερα, ενώ οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.) θα έχουν πέντε βαθμούς από Β1 έως Β5, όπως και σήμερα.
Με το νέο βαθμολόγιο, το οποίο θα συνδέεται άμεσα με τις μισθολογικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, θα προάγεται σε θέσεις ευθύνης, και έπειτα από αξιολόγηση από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό υπαλλήλων Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. και εφόσον αυτό θα έχει ήδη υψηλούς βαθμούς στην ιεραρχία.
Για τις θέσεις ευθύνης από καλύτερη αφετηρία θα ξεκινούν οι υπάλληλοι με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Όσον αφορά τα μισθολογικά κλιμάκια, που σήμερα είναι 18, αυτά θα γίνουν 11. Αυτό σημαίνει ότι θα ταυτιστούν βαθμοί με κλιμάκια και μεταξύ δύο βαθμών θα θεσμοθετηθεί ένα ακόμη μισθολογικό κλιμάκιο κατά μέσο όρο. Η θεσμοθέτηση των 11 μισθολογικών κλιμακίων σημαίνει ότι οι ωριμάνσεις για του δημοσίους υπαλλήλους θα αποδίδονται έπειτα από αξιολόγηση κατά μέσο όρο κάθε τέσσερα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, καταργούνται όλα με εξαίρεση πέντε. Το ανθυγιεινής εργασίας, των παραμεθόριων περιοχών, των εορτών και της άδειας, το οικογενειακό και το επίδομα ευθύνης.
Με τη νέα αρχιτεκτονική του βαθμολογίου συνδέεται η μισθολογική ωρίμανση με τον βαθμό και αποδίδονται στους υπαλλήλους έπειτα από αξιολόγηση. Επιμηκύνεται για όλους τους δημοσίους υπάλληλους ο χρόνος που θα αξιολογούνται για την απόκτηση νέου βαθμού και διαμορφώνονται μεγαλύτερες διαφορές στην εξέλιξη μεταξύ των κατηγοριών Υ.Ε. και Δ.Ε. και Τ.Ε. και Π.Ε.
Η εξέλιξη των υπαλλήλων με υψηλά προσόντα θα είναι ταχύτερη από τους συναδέλφους τους των κατηγοριών Υ.Ε. και Δ.Ε., που αριθμούν 325.673 εργαζόμενους (43% των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα), αλλά θα γίνει δυσκολότερη, αφού θα πρέπει να δίνουν γραπτές εξετάσεις και προφορική συνέντευξη υπό την εποπτεία του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων που έχει συσταθεί, αρχής γενομένης από το 2012.
Δυσκολότερη η ανέλιξη
Ακόμη, θεωρείται σίγουρη η κατάργηση της ετήσιας αξιολόγησης των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και θα διαμορφωθούν νέα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογούνται για την απόδοση της ωρίμανσης.
Από τις αρχές του 2012 και μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου για το επιτελικό κράτος με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των ΝΠΔΔ, αναμένεται να μειωθούν οι θέσεις προϊσταμένων (τμηματαρχών, διευθυντών και γενικών διευθυντών) μέχρι και 30% - από τις 24.000 που ισχύουν σήμερα στον στενό δημόσιο τομέα.
Η νέα πραγματικότητα στον χάρτη του δημόσιου τομέα θα καταστήσει δυσκολότερη την ανέλιξη των υπαλλήλων, που όμως θα αμείβονται καλύτερα, αν υπερισχύσει το σενάριο που θέλει να αποδίδονται επιδόματα θέσης έως και 1.000 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές. Στόχος του εγχειρήματος θα είναι να δοθούν κίνητρα στους προϊσταμένους και να υπάρχουν σαφείς μισθολογικές διαφορές μεταξύ των βαθμών.
του Μακάριου Β. Λαζαρίδη, από την εφημερίδα "Δημοκρατία", 9/8/2011