21 Ιουν 2011

Σχολική «συμφόρηση» στο Πάτημα

Πρόβλημα χωρητικότητας έχει προκύψει στα δύο νέα σχολεία του Πατήματος Χαλανδρίου, 16ο Δημοτικό και 16ο Νηπιαγωγείο, με αποτέλεσμα να μη γίνονται δεκτά πολλά παιδιά της περιοχής. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Αφροδίτη Χατζηγεωργίου, το πρόβλημα έχει δύο διαστάσεις, καθώς οφείλεται αφ’ ενός στην πληθυσμιακή «έκρηξη» που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια το Πάτημα και αφ’ ετέρου στο γεγονός ότι πολλοί δημότες όμορων δήμων, και συγκεκριμένα του Γέρακα και των Βριλησσίων, δηλώνουν ψεύτικα στοιχεία, προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους στα δύο σχολεία του Χαλανδρίου.
«Είναι πράγματι εξωφρενικό να αποκτά το Πάτημα, μετά από τόσα χρόνια, ένα σχολείο-κόσμημα και οι μαθητές της περιοχής να μη μπορούν να πάνε εκεί», δηλώνει η ίδια στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, τονίζοντας ότι ήδη από την πρώτη ημέρα έναρξης των εγγραφών για τη νέα σχολική χρονιά (1η Ιουνίου) το Γραφείο Παιδείας δέχεται καθημερινά καταγγελίες από δημότες του Χαλανδρίου ότι δεν γίνονται δεκτά παιδιά που είναι δημότες ή κάτοικοι Χαλανδρίου, ενώ αντίθετα εγγράφονται στα δύο σχολεία παιδιά όμορων δήμων. Σύμφωνα με την ίδια, ο έλεγχος των στοιχείων που καταθέτουν οι γονείς δεν είναι εύκολος, καθώς όπως είπε «δίνονται ψεύτικες διευθύνσεις, δηλώνονται ψεύτικες φιλοξενίες και κηδεμονίες, ενώ γίνονται ακόμα και πλαστά συμβόλαια, τα οποία αίρονται μετά από ένα μήνα στην Εφορία».
Το ζήτημα, όπως εξηγεί η Αφρ. Χατζηγεωργίου, είχε τεθεί από τους διευθυντές των δύο σχολείων του Πατήματος ήδη από την άνοιξη. Σε μια προσπάθεια να επιλύσει το πρόβλημα της χωρητικότητας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους διευθυντές των ενδιαφερομένων σχολείων, αποφάσισαν, στις 23 Μαΐου, να μη γίνονται δεκτές στα δύο σχολεία οι αιτήσεις των παιδιών του Πατήματος που διαμένουν από την οδό Σητείας και κάτω (προς Αττική Οδό), αλλά να παραπέμπονται στα γειτονικά 5ο και 13ο Δημοτικά Σχολεία, όπου θα μεταφέρονται με ευθύνη του Δήμου, δηλαδή με δημοτικό μεταφορικό μέσο.
Ωστόσο, η Αφρ. Χατζηγεωργίου φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη από την εξέλιξη αυτή, καθώς, όπως είπε, η απόφαση αυτή ελήφθη ερήμην του Δήμου, χωρίς να ζητηθεί καν η γνώμη του Γραφείου Παιδείας, παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Μάρτιο η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ) είχε προχωρήσει στη σύσταση μιας επιτροπής για να εξετάσει λύσεις «αποσυμφόρησης» των σχολείων, ώστε έγκαιρα να προλάβει αυτή την κατάσταση.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος δηλώνει αποφασισμένη να επιλύσει το πρόβλημα, τονίζοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί άλλη λύση, ο Δήμος θα αναλάβει την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών. Ωστόσο, η αντιδήμαρχος έθεσε επί τάπητος και τη λύση της εγκατάστασης δύο «προκάτ» αιθουσών στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου, προκειμένου να μη χρειαστεί η μετακίνηση των μαθητών σε γειτονικές περιοχές, συμπληρώνοντας ότι «εξετάζουμε το θέμα με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων».
«Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και το κυνηγάμε», κατέληξε η Αφρ. Χατζηγεωργίου, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης επισήμανε ότι «το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχουμε στη διάθεσή μας πραγματικά στοιχεία των παιδιών που φοιτούν στα συγκεκριμένα σχολεία και δεν μπορούμε να τα αιτηθούμε».

Ανακοίνωση ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε και ο επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Νίκος Πανταζής, με τίτλο «Ξύπνα δήμαρχε. Το Πάτημα είναι περιοχή Χαλανδρίου», στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Στέλνουν τα παιδιά του Πατήματος στην Τούφα. Παράνομη και παράλογη απόφαση του γραφείου Εκπαίδευσης - Παραλυσία του Δήμου, καμιά αντίδραση.
Αναταραχή στους κατοίκους του Πατήματος προκάλεσε η άρνηση του 16ου Δημοτικού και του 16ου Νηπιαγωγείου να δεχθούν τα παιδιά της πρώτης τάξης και του Νηπιαγωγείου στο Πάτημα Χαλανδρίου.
Η απόφαση είναι παράνομη γιατί το Γραφείο έπρεπε να λάβει υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου και δεν το έκανε, και παράλογη γιατί υποχρεώνει γονείς και παιδιά σε μετακίνηση (3) τριών χιλιομέτρων που είναι η απόσταση μέχρι το 5ο σχολείο της Τούφας.
Αποδεικνύει, δε, περίτρανα:

1) Ότι η διοίκηση της εκπαίδευσης έχει αδυναμία να διαχειριστεί προβλήματα που γνώριζε εδώ και καιρό, αλλά και όταν αναγκάζεται να δώσει λύσεις δεν εξαντλεί τις δυνατότητες συνεργασίας με τον Δήμο Βριλησσίων και την απορρόφηση μαθητών αντίστοιχα στα γειτονικά σχολεία της 25ης Μαρτίου και της Αλφειού.

2) Ότι ο Δήμος Χαλανδρίου είναι ανύπαρκτος, παθητικός δέκτης αποφάσεων, ενώ το πρόβλημα αφορά δικούς του πολίτες.

Η περιοχή χρειάζεται άμεσα δεύτερο Παιδικό Σταθμό, Δημοτικό, Νηπιαγωγείο, Λύκειο και μέχρι τότε δυναμική παρέμβαση και λύσεις από την επιτροπή Παιδείας του Δήμου και όχι τα Γραφεία της Εκπαίδευσης που τραβάνε γραμμές στον χάρτη καθορίζοντας τα όρια χωρίς να υπολογίζουν τα παιδιά και τους γονείς».

της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 17/6/2011