21 Ιουν 2011

Αυξήθηκαν οι μισθοί όλων των Ευρωπαίων... πλην “Λακεδαιμονίων”

Έλληνες και Ιρλανδοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είδαν το εισόδημά τους αισθητά μειωμένο το πρώτο τρίμηνο του 2011 συγκριτικά με πέρσι.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το μισθολογικό κόστος στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 2,6% το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ οι “καθαροί” μισθοί σημείωσαν άνοδο κατά 2,3% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010 (+1,1% και +0,9% σε σχέση με το τέλος του 2010 αντίστοιχα).
Στη Γερμανία οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με πέρσι και στη Γαλλία κατά 3,4%, ενώ το ρεκόρ της αύξησης μισθών καταγράφηκε σε χώρες με σαφώς χαμηλότερους μισθούς από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο: Βουλγαρία +8,1%, Ουγγαρία +5,8% και Ρουμανία +4,5%.Σε αντίθεση με τη συνολική τάση στην ευρωζώνη αλλά και στην ΕΕ των 27, η Ελλάδα κατέγραψε το 2011 ρεκόρ στη μείωση των μισθών κατά 6,2%. Η μόνη χώρα εκτός της Ελλάδας που καταγράφει μείωση μισθολογικού κόστους είναι η Ιρλανδία (2,6% σε σχέση με το 2010).

Η άνοδος του δείκτη μισθολογικού κόστους αναμένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την επικείμενη αύξηση του επιτοκίου στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ φοβάται ενδεχόμενη άνοδο του πληθωρισμού αν αυτή η τάση εξακολουθήσει, καθώς οι επιχειρήσεις θα μετακυλήσουν το αυξημένο μισθολογικό κόστος στην τελική τιμή των προϊόντων τους. Πάντως, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία μέχρι τον Μάρτιο, οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν μεγαλύτερη άνοδο (2,7%) από τους μισθούς, πράγμα που σημαίνει ότι οι πραγματικοί μισθοί κατέγραψαν μείωση. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ken Wattret, υπεύθυνο της BNP Paribas για θέματα ευρωζώνης, η άνοδος τόσο του μισθολογικού κόστους όσο και του δείκτη τιμών καταναλωτή ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα ασκήσει πίεση για σταθερότητα, “εκτός αν το πρόβλημα της Ελλάδας εξελιχθεί σε συστημική οικονομική κρίση”, όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal.

πηγή : Εφημερίδα "Μακεδονία", 21/6/2011