Με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει συνταγματικό το Μνημόνιο.
Χρειάστηκαν πέντε πολύωρες διασκέψεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κεκλεισμένων των θυρών για να αποφασιστεί τελικά ότι το Μνημόνιο δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις Διεθνείς Συμβάσεις. Σύμφωνα με τους 55 συμβούλους Επικρατείας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος στις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας επιβάλλονται οι περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απόφαση αυτή, μόνο έξι έως σύμβουλοι Επικρατείας διαφώνησαν και αυτοί για επιμέρους ζητήματα.
Υιοθετώντας τις εισηγήσεις της Μαίρη Σάρπ και της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου- η Ολομέλεια έκρινε ότι το Μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση σύμφωνα με το Σύνταγμα για να απαιτείται η ψήφισή του από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Ως εκ τούτου δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τα 3/5 των βουλευτών. Όσον αφορά τις αιτιάσεις για περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας η Ολομέλεια Θεωρεί ότι με το Μνημόνιο δεν αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών και η Κυβέρνηση διατηρεί την από το Σύνταγμα εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρα. Όσο για τα μέτρα σχετικά με τις περικοπές οι σύμβουλοι Επικρατείας θεωρούν ότι αποτελούν τμήμα του ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και δικαιολογούνται κατ’ επίκληση σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος.
Άλλωστε, όπως σημειώνουν ελήφθησαν για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας μέσω των διεθνών αγορών, με παράλληλα πιθανά ανοικτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας.
Σε περίπτωση πάντως που υπάρξει νέο Μνημόνιο και για άλλες περικοπές αποδοχών, αυτό θα εξεταστεί και πάλι με βάση τις συνθήκες που θα επικρατούν.
Κατόπιν αυτών, όλες οι προσφυγές απορρίφθηκαν.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι συνταξιούχοι και οι άλλοι φορείς, έπειτα από πρωτοβουλία τού τότε προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινού. Μάλιστα, οι δικαστές έκριναν, κατά πλειοψηφία, ότι ο ΔΣΑ έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου.
Η πρώτη αντίδραση στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ήρθε από τον κ. Δημήτρη Παξινό, πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλία για τις προσφυγές που κατατέθηκαν κατά του Μνημονίου.
Ο κ. Παξινός διακρίνει πολιτικά χαρακτηριστικά στην απόφαση και σημειώνει τη μαρτυρία συμβούλου της Επικρατείας που είχε πει χαρακτηριστικά ότι «για αλλού ξεκινήσαμε και αλλού καταλήξαμε».
πηγή : http://www.zougla.gr/, 21/6/2011