23 Ιουν 2011

Στο ΙΚΑ οι νεοπροσληφθέντες με βασικό μισθό 750 ευρώ

Η μείωση του κράτους από πλεονάζοντες υπαλλήλους δεν έρχεται μόνο με εργασιακές αλλά και με ασφαλιστικές ρυθμίσεις, καθώς μόλις χτες βγήκε η εγκύκλιος που ορίζει ότι όσοι προσλαμβάνονται από 1-1-2011 στο Δημόσιο θα ασφαλίζονται για κύρια ασφάλιση στο ΙΚΑ, ενώ στους ήδη υπηρετούντες ως τις 31-12-2010 δημοσίους υπαλλήλους, η ασφάλισή τους στο ΙΚΑ θα γίνεται μόνο αν το επιλέξουν οι ίδιοι (προαιρετικά).
Η ασφάλιση στο ΙΚΑ αφορά όσους προσληφθούν (με ΦΕΚ διορισμού από 1-1-2011 και μετά) ως:

* Τακτικοί, μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου.

* Τακτικοί - μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής, των Ν.π.δ.δ. και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τους ιερείς.

Στο ΙΚΑ επίσης θα ασφαλίζονται και στρατιωτικοί που κατατάσσονται από 1-1-2011 και μετά, εξαιρουμένων των στρατεύσιμων παθόντων οπλιτών στην υπηρεσία.
Αν και η εφαρμογή της σχετικής διάταξης (του ν.3865/2010) σε ό,τι αφορά τους νεοπροσληφθέντες δεν θα παράξει φέτος αποτέλεσμα, πλην ελαχίστων περιπτώσεων (στράτευμα) δεδομένου ότι υπάρχει πάγωμα νέων προσλήψεων, εντούτοις δημιουργεί τη βάση για την σταδιακή εξίσωση των όρων εργασίας και ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων με αυτούς που ισχύουν για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Αλλωστε με το νέο μισθολόγιο, οι νεοπροσληφθέντες θα έχουν αμοιβές ανάλογες του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή ο βασικός μισθός θα ξεκινά από τα 750 ευρώ τον μήνα.
Στην εγκύκλιο, που υπογράφει ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τεκμαίρεται (αλλά δεν ξεκαθαρίζεται) ότι οι νεοπροσληφθέντες θα διατηρήσουν το δικαίωμα να ασφαλίζονται για επικουρική και εφάπαξ στα ταμεία του Δημοσίου. Αντίθετα για την κύρια ασφάλιση θα πληρώνουν, ο μεν εργαζόμενος 6,67% και η υπηρεσία όπου απασχολείται το 13,33%. Για όσους ενταχθούν στα βαρέα, η εισφορά εργαζόμενου προσαυξάνεται κατά 2,20% και του Δημοσίου - εργοδότη κατά 1,40%.

του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 23/6/2011