23 Ιουν 2011

"Αδειάζει" το Δημόσιο!..

Αδειάζει το Δημόσιο από περίπου 110.000 πλεονάζοντες υπαλλήλους οι οποίοι από φέτος και για τα επόμενα χρόνια θα καθίσουν στον "πάγκο" της εργασιακής εφεδρείας και για ένα διάστημα 6 έως 12 μηνών θα παίρνουν σπίτι τους το 60%-65% των αποδοχών τους.
Μέσα στο διάστημα αυτό όμως θα πρέπει να απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες, με τη διαδικασία των μετατάξεων, και αν δεν γίνει εφικτή η τοποθέτησή τους υπάρχει ζήτημα απόλυσής τους από το Δημόσιο.
Η εργασιακή εφεδρεία με το 65% των αποδοχών (σ.σ.: σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που είχε αποκαλύψει στις 12 Ιουνίου ο "Α.Τ.") θα εφαρμοστεί πρώτα σε δεκάδες οργανισμούς που εποπτεύονται από υπουργεία. Για παράδειγμα, από τη συνένωση τριών οργανισμών του υπουργείου Εργασίας σε έναν φορέα (ΟΕΚ - Εστία - ΟΑΕΔ) θα προκύψει ζήτημα πλεονάζοντος προσωπικού, που θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο,
α)με τις μετατάξεις,
β)με την μερική απασχόληση,
γ) με την οικειοθελή άμισθη άδεια μακράς διάρκειας από το Δημόσιο αν βρουν απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και δ) με την εργασιακή εφεδρεία.

Τόσο η εφεδρεία όσο και τα υπόλοιπα μέτρα έχουν στόχο τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα ως το 2015 σύμφωνα με το "μεσοπρόθεσμο". Ωστόσο, τα μέτρα αυτά είναι στην πραγματικότητα ο "Δούρειος ίππος" για απολύσεις, υπαλλήλων που θα μείνουν χωρίς αντικείμενο και δεν θα απορροφηθούν με τη διαδικασία της μετάταξης.

του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 23/6/2011