21 Φεβ 2011

Η Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. για τα προβλήματα καθαρισμού σχολικών μονάδων

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2011
Αριθμ. Πρωτ.: 203

Προς:
Συλλόγους – Μέλη
της Π.Ο.Ε. –Ο.Τ.Α.


Συνάδελφοι,

Όπως σας είναι γνωστό, με τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 3870/2010 το προσωπικό που είχε καταταγεί σε οργανικές θέσεις καθαριστριών και καθαριστών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και απασχολείτο στον καθαρισμό σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταφέρθηκε από 1-1-2011 στους Δήμους για την άσκηση της αρμοδιότητας καθαρισμού των οικείων σχολικών μονάδων της χωρικής τους αρμοδιότητας.
Σύμφωνα με την διαπιστωτική πράξη μεταφοράς του, προκύπτει ότι το προσωπικό αυτό μεταφέρθηκε με το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχε. Το προσωπικό αυτό μπορεί να είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης και τοποθετήθηκε στην αντίστοιχη σχολική μονάδα και στην αντίστοιχη Δημοτική Ενότητα.
Από την ανωτέρω διαπιστωτική πράξη προκύπτει ότι ναι μεν το προσωπικό αυτό κατέστη προσωπικό του Δήμου που μεταφέρθηκε και κατετάγη σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις, εν τούτοις δεν μπορεί να απασχοληθεί για τον καθαρισμό άλλων Δημοτικών κτιρίων πλην των σχολικών μονάδων.
Το προσωπικό πλήρους απασχόλησης εργάζεται 37 ½ ώρες την εβδομάδα, ενώ αυτό που είναι μερικής απασχόλησης εργάζεται τις ώρες που έχουν καθοριστεί με την διαπιστωτική πράξη μεταφοράς του.
Το προσωπικό αυτό μετά την μεταφορά του διέπεται από τις διατάξεις που διέπονται και οι λοιποί υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. (Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Ν. 3584/2007).
Οι αποδοχές του προσωπικού αυτού καθορίζονται με την Σ.Σ.Ε. της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και αμείβεται με τα ημερομίσθια του βοηθητικού προσωπικού, εφόσον γραφτούν μέλη του Σωματείου που ανήκει στην δύναμη της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
Εάν δεν λάβουν βεβαίωση από το Σωματείο ότι είναι μέλη θα αμείβονται με την κοινή Υπουργική Απόφαση αριθ.οικ.:2/7093/0022/5-2-2004 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 215/5-2-2004) που επεκτείνει τις διατάξεις του Ν.3205/2003 για το προσωπικό που δεν είναι μέλη του Σωματείου.
Ο Σύλλογος οφείλει να ενημερώσει το προσωπικό αυτό ότι, αν αμείβεται με την Σ.Σ.Ε. της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. δηλ. με το ημερομίσθιο θα έχει τα ευεργετήματα που προβλέπονται από τα άρθρα της Σ.Σ.Ε. ήτοι:

1. Τα ημερομίσθια μπορεί να ανέρχονται σε 26, 27 κ.λ.π.
2. Δικαιούνται να υπολογίσουν όλο το χρόνο προϋπηρεσίας που είχαν στο Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με το άρθρο 16 της Σ.Σ.Ε.
3. Δικαιούνται τα πλασματικά μισθολογικά κλιμάκια του άρθρου 21.
4. Η αποζημίωση που προβλέπεται από το άρθρο 204 του Ν. 3584/2007 λόγω συνταξιοδότησης θα υπολογισθεί επί του συνόλου των αποδοχών και όχι μόνο από τον βασικό μισθό του μισθολογικού κλιμακίου.
5. Δικαιούνται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
6. Δικαιούνται τα μηνιαία κατά αποκοπή έξοδα κίνησης.
7. Το προσωπικό αυτό δικαιούται ανθυγιεινό επίδομα 6,00 ευρώ ημερησίως και υπολογίζεται σύμφωνα με τα ημερομίσθια που έχει πραγματοποιήσει.
π.χ.: Εάν έχει πραγματοποιήσει 26 ημερομίσθια επί 6,00 ευρώ, ήτοι 26 (ημερομίσθια x 6,00 (ανθυγιεινό επίδομα) = 156,00 ευρώ μηνιαίως.
Ενώ εάν αμείβεται με το ενιαίο μισθολόγιο θα λαμβάνει το ειδικό επίδομα απασχόλησης (β΄ κατηγορία) που σήμερα είναι 120,00 € μηνιαίως.
8. Το ανωτέρω ανθυγιεινό επίδομα θα υπολογίζεται και στις συντάξιμες αποδοχές προκειμένου να υπολογισθεί η σύνταξή τους στο σύνολο των αποδοχών.

Το προσωπικό αυτό δεν δικαιούται κανονική άδεια καθόσον στις σχολικές μονάδες που υπηρετεί υπάρχουν διακοπές εργασίας (Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι), άρθρο 55 παρ. 4 σε συνδυασμό με την παράγραφο 1 του άρθρου 177 του Νόμου 3584/2007. Το προσωπικό αυτό εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης μπορεί να λάβει κανονική άδεια με αποδοχές έως δέκα (10) εργάσιμες ημέρες το χρόνο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος
Θέμης Μπαλασόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Καταχανάς