21 Φεβ 2011

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2011
Αριθμ. Πρωτ.: 202

Προς:
Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Γεώργιο Ντόλιο
Σταδίου 27
101 83 -Αθήνα
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Κοινοποίηση:
Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Γενική Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Δ/νση Οργάν. & Λειτουργίας Ο.Τ.Α.
Τμήμα Νομικών Προσώπων, Ιδρυμάτων
και Επιχειρήσεων Ο.Τ.Α.
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα


Κύριε Υφυπουργέ,

Με την εγκύκλιο με αριθμ. πρωτ.: οικ.4569/27-1-2011 του Υπουργείου σας, δίνονται οδηγίες σχετικά με θέματα συγχωνεύσεων και προσωπικού Ν.Π.Δ.Δ. και Επιχειρήσεων των Δήμων.
Στην ανωτέρω εγκύκλιο σας, περιλαμβάνεται ότι προβλέπονται συγχωνεύσεις. Μεταξύ αυτών αναφέρεται ότι γίνεται συγχώνευση όλων των Ν.Π.Δ.Δ σε δύο ή σε ένα εφόσον στον Δήμο λειτουργεί Κοινωφελής Επιχείρηση (Άρθρο 103, Ν. 3852/2010) σύμφωνα με τους τομείς αρμοδιοτήτων.
Η ερμηνεία αυτή κατά την άποψη μας είναι αυθαίρετη καθόσον στο άρθρο 103 του Ν. 3852/2010 αναφέρεται ότι, κάθε Δήμος μπορεί να έχει ή να συνιστά έως δύο (2) Ν.Π.Δ.Δ., ένα (1) για τους τομείς αρμοδιοτήτων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και παιδείας και ένα (1) για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος, όπως αυτοί προβλέπονται στο άρθρο 75 του Ν. 3463/2006 όπως ισχύει.
Εάν ο Δήμος διαθέτει Κοινωφελή Επιχείρηση τότε μπορεί να έχει έως ένα Ν.Π.Δ.Δ. Από την διατύπωση του άρθρου αυτού, προκύπτει ότι η σύσταση ενός Ν.Π.Δ.Δ. είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική όταν ο Δήμος διαθέτει Κοινωφελή Επιχείρηση, δηλ. αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο εάν μπορεί να λειτουργήσει με ένα Ν.Π.Δ.Δ. και μια Κοινωφελή.
Ο κανόνας που προβλέπει το άρθρο 103 του Ν.3852/2010, είναι δύο Ν.Π.Δ.Δ. και μία Κοινωφελή, και δεν δεσμεύεται ο Δήμος στην περίπτωση που έχει Κοινωφελή Επιχείρηση να έχει ένα (1) μόνο Ν.Π.Δ.Δ.

Εάν ο Δήμος με την λειτουργία Κοινωφελούς Επιχείρησης αποφασίσει η Επιχείρηση να ασκεί αρμοδιότητες παιδείας και αθλητισμού, ρωτάστε τι γίνεται το προσωπικό που υπηρετεί στο Ν.Π.Δ.Δ. όπως Παιδικοί Σταθμοί, Οργανισμοί Αθλητισμού, καθόσον από καμιά διάταξη Νόμου δεν προβλέπεται το προσωπικό αυτό που υπηρετεί στα Ν.Π.Δ.Δ. να μεταφέρεται στην Κοινωφελή Επιχείρηση και ούτε είναι ποτέ δυνατόν μόνιμο προσωπικό να καταστεί προσωπικό Κοινωφελούς Επιχείρησης;
Εάν καταργηθεί το Ν.Π.Δ.Δ. σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5, άρθρο 219 του Ν.3584/2007, το προσωπικό μεταφέρεται στον οικείο Δήμο. Ρωτάστε π.χ. η καθηγήτρια γυμναστικής τι θα προσφέρει στον Δήμο; Οι Νηπιαγωγοί και οι Βρεφοκόμοι, μάγειροι, κ.λ.π. τι καθήκοντα θα αναλάβουν στον Δήμο;
Άρα από τα ανωτέρω σαφώς προκύπτει ότι δραστηριότητες που ασκούνται από Ν.Π.Δ.Δ. δεν είναι δυνατόν να παραχωρηθούν σε Κοινωφελή Επιχείρηση.
Τα ανωτέρω προβλήματα σας τα έχει επισημάνει και ο Δήμαρχος Κορινθίων με το με αριθμ. πρωτ.: 3441/2-2-2011 έγγραφό του.

Κύριε Υφυπουργέ,

Ύστερα από τα ανωτέρω σας καλούμε άμεσα να προχωρήσετε στην διόρθωση της ανωτέρω εγκυκλίου δεδομένου ότι στους Ο.ΤΑ. έχει δημιουργηθεί αναστάτωση σχετικά με το προσωπικό των Ν.Π.Δ.Δ. που οι περισσότεροι Δήμοι προχωρούν στην κατάργηση τους, δεδομένου ότι δεν μπορεί να γίνει ένα Ν.Π.Δ.Δ. που να έχει τους τομείς κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος
Θέμης Μπαλασόπουλος
Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας
Ιωάννης Τσούνης