21 Φεβ 2011

Η Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. για το ολοκληρωμένο σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2011
Αριθμ. Πρωτ.: 205

Προς:
Συλλόγους – Μέλη
της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας


Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κυρίως του οικονομικού Τύπου, στις 12 Ιανουαρίου 2011 δημοπρατήθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το «πρώτο περιβαλλοντικό» έργο Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) ολοκληρωμένου συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Αντικείμενο του έργου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αποτελεί η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) δυναμικότητας περίπου 120.000 τόνων. Αυτή θα περιλαμβάνει:

1. Εγκατάσταση Μηχανικής Ανακύκλωσης.
2. Εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας (αναερόβιας χώνευσης, κομποστοποίησης ή άλλης περιβαλλοντικά συμβατής βιολογικής επεξεργασίας) του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.).
3. Λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων.
4. Λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων του δικτύου τροφοδοσίας της Μ.Ε.Α., το οποίο αποτελείται από 9 υφιστάμενους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) και από ένα που θα κατασκευαστεί από τον ανάδοχο.
5. Ενεργειακή αξιοποίηση από τον ανάδοχο των παραγόμενων υλικών από την Μ.Ε.Α.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 116.400.000 ευρώ, ενώ φορέας υλοποίησης είναι η Ανώνυμος Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε.).
Ο ιδιώτης που θα επιλεγεί, θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών για είκοσι επτά (27) χρόνια και θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών την περίοδο λειτουργίας.
Αυτό σημαίνει ότι, όλο το κόστος της επένδυσης, της λειτουργίας και της συντήρησης, τους τόκους των τραπεζικών δανείων και το κέρδος του ιδιώτη θα το φορτωθούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.
Ο ιδιώτης – επιχειρηματίας θα επιλέξει την τεχνολογία που τον βολεύει για να έχει σίγουρα και μεγάλα κέρδη.
Στους όρους του διαγωνισμού περιλαμβάνεται και αυτός της ενεργειακής αξιοποίησης των Στερεών Αποβλήτων, που σημαίνει ότι πριμοδοτείται η καρκινογόνα καύση.
Είναι φανερό ότι η πριμοδότηση της μεθόδου αυτής, παρότι είναι πανάκριβη και επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον, γίνεται για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών κεφαλαίων.
Κερδοφορία που δεν θα προέρχεται μόνο από τα πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη, αλλά και από τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και τις κρατικές επιδοτήσεις, καθώς η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων με πρόσφατο Νόμο ανήκει… στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) !!!

Συνάδελφοι,

Είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουμε πλήρη ιδιωτικοποίηση της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων με τα γνωστά αποτελέσματα, ενώ μπαίνει πλέον σε αμφισβήτηση ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Η Ομοσπονδία καλεί σε σύσκεψη όλα τα Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων – Μελών της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Νομοί: Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας) ώστε να υπάρξει η πρώτη ενημέρωση και να καθοριστεί ο τρόπος αντίδρασης όχι μόνο των εργαζομένων αλλά όλων των πολιτών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 στις 11.00 το πρωί, στη ΓΚΟΒΕΔΑΡΙΟ ΑΙΘΟΥΣΑ του Δήμου Κοζάνης (Χαρισίου Μούκα 7) και λόγω της σοβαρότητας του θέματος είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.
Συγχρόνως, ο κάθε Σύλλογος θα πρέπει να ενημερώσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Νομού του για την προβολή της σύσκεψης.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος
Θέμης Μπαλασόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Καταχανάς