21 Φεβ 2011

Η Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. για τη ΣΣΕ έτους 2010...

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2011
Αριθμ. Πρωτ.: 211

Προς:
Συλλόγους – Μέλη
της Π.Ο.Ε. –Ο.Τ.Α.

Συνάδελφοι,

Σε προηγούμενη αλληλογραφία μας, σας αποστείλαμε την Σ.Σ.Ε. έτους 2010 (Πράξη Κατάθεσης: 8/31-1-2011) με την οποία καθορίστηκαν οι όροι αμοιβής και εργασίας του προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου στους Ο.Τ.Α.

Στις διατάξεις της ανωτέρω Σ.Σ.Ε. υπάγεται το προσωπικό που ασχολείται στους Δήμους στις Κοινότητες, στους Συνδέσμους, στα Ιδρύματα και Ν.Π.Δ.Δ. με σύμβαση εργασίας Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου. Η Σ.Σ.Ε. εφαρμόζεται αποκλειστικά στα μέλη των Σωματείων που ανήκουν μόνο στην δύναμη της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., όπως προκύπτει από τα μητρώα των αντίστοιχων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.
Για την εφαρμογή της Συλλογικής αυτής Σύμβασης απαιτείται ονομαστική βεβαίωση του Σωματείου ότι οι εργαζόμενοι είναι μέλη του καθώς και βεβαίωση της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α ότι το Σωματείο είναι μέλος της. Η ισχύς των βεβαιώσεων είναι ετήσια και ανανεώνεται κατ’ έτος υποχρεωτικά.

Με την νέα αυτή Σ.Σ.Ε. έχουν προβλεφθεί οι κατωτέρω νέες διατάξεις:

1. Το βοηθητικό προσωπικό που απασχολείται στις αποθήκες υλικού και το βοηθητικό προσωπικό που προσφέρει Τεχνικές εργασίες κατατάσσεται στα τεχνικά ημερομίσθια με 0 έτη υπηρεσίας, μετά την συμπλήρωση 5 ετών απασχόλησης στις ανωτέρω υπηρεσίες.
Η δε περαιτέρω μισθολογική του εξέλιξη στα τεχνικά ημερομίσθια θα υπολογίζεται από την ημερομηνία χορήγησης του τεχνικού ημερομισθίου. Τα ανωτέρω ισχύουν μέχρι 31-12-2011.
Από 1-1-2012 το ανωτέρω προσωπικό κατατάσσεται στα τεχνικά ημερομίσθια λαμβάνοντας υπόψη όλο το χρόνο που έχει προσφέρει τεχνικές εργασίες.

2. Με την παράγραφο 2 του άρθρου 10 προβλέπεται ότι, οι παράγραφοι 1, 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 16 του Ν. 2527/1997 και το άρθρο 30 παράγραφος 8 του Ν. 3731/2008 ισχύουν για όλο το προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ήτοι: Αορίστου και Ορισμένου χρόνου.

3. Η άδεια γέννησης τέκνου για τον πατέρα αυξάνεται από μια (1) ημέρα σε δύο (2). Η άδεια αυτή χορηγείται και στην περίπτωση υιοθεσίας εφόσον το τέκνο δεν έχει υπερβεί το 2ο έτος της ηλικίας του.

4. Με την παράγραφο 4 της Σ.Σ.Ε. στις επί πλέον άδειες και στη μείωση του χρόνου εργασίας συμπεριελήφθησαν και οι εργάτες κήπων Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου. Συγκεκριμένα στους εργάτες κήπων μετά την συμπλήρωση πέντε (5) ετών απασχόλησης στις εργασίες αυτές χορηγείται επί πλέον τρεις (3) ημέρες κανονική άδεια τον χρόνο. Επίσης, οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας ορίζονται σε 32 ώρες την εβδομάδα.

5. Με τις διατάξεις του άρθρου 16 της Σ.Σ.Ε. η αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας επεκτείνεται και σ’ αυτούς που μεταφέρθηκαν με το άρθρο 16 του Ν.3491/2006 καθώς και σ’ αυτούς που μεταφέρθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 27 του Ν.3613/2007 ( Βοήθεια στο Σπίτι - ΑΜΕΑ – Κοινωνική Μέριμνα )

6. Με το άρθρο 21 της Σ.Σ.Ε. προβλέπεται η χορήγηση πλασματικών μισθολογικών κλιμακίων στο προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που σύμφωνα με τον κανονισμό των Β.Α.Ε. του Ι.Κ.Α. υπάγεται στα Β.Α.Ε.
Το προσωπικό αυτό με την συμπλήρωση πέντε (5) ετών υπηρεσίας στα Β.Α.Ε. θα αμείβεται με το επόμενο από το δικαιούμενο ημερομίσθιο. Με την συμπλήρωση δέκα (10) ετών θα αμείβεται με το επόμενο ημερομίσθιο και με την συμπλήρωση δεκαπέντε (15) ετών θα αμείβεται με το επόμενο ημερομίσθιο.
π.χ.: Αν ένας εργαζόμενος Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, εργάτης καθαριότητας, έχει συμπληρώσει σήμερα πέντε (5) χρόνια υπηρεσίας αμείβεται με ημερομίσθιο 34,20 ευρώ. Επομένως αυτός δικαιούται το επόμενο ημερομίσθιο ήτοι, 35,40 ευρώ. Ο εργάτης αυτός όταν συμπληρώσει επτά (7) χρόνια πραγματικής υπηρεσίας το κανονικό ημερομίσθιο είναι 35,40 ευρώ, επομένως άμεσα θα προωθηθεί στο αμέσως επόμενο ημερομίσθιο δηλ. 36,56 ευρώ.
Στα εννέα (9) πραγματικά χρόνια θα παίρνει ημερομίσθιο 36,56 ευρώ, επομένως θα πάρει πλασματικό ημερομίσθιο 37,72 ευρώ, με την συμπλήρωση δέκα (10) ετών θα πάρει 38.92 ευρώ και τέλος με την συμπλήρωση δεκαπέντε (15) ετών στα Β.Α.Ε. θα έχει συνολική προώθηση τριών (3) πλασματικών ημερομισθίων, ήτοι θα αμείβεται 43,60 ευρώ αντί του 40.08 ευρώ.

7. Τέλος σας γνωρίζουμε ότι οι διατάξεις αυτής της Σ.Σ.Ε. εφαρμόζονται από 1-1-2010, πλην από την περίπτωση Γ(β) του άρθρου 5 αυτής η οποία αρχίζει από 1-1-2012.

Παρακαλούμε τα ανωτέρω αφού ενημερώσετε τους εργαζόμενους Ιδιωτικού Δικαίου να τα γνωστοποιήσετε και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ιδρυμάτων. Την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μπορείτε να την αναζητήσετε και στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας http://poeota.gr στη διαδρομή: Σ.Σ.Ε. Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.-ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΕΤΟΥΣ 2010 (Π.Κ.:8/31-1-2011).
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
Ο Πρόεδρος
Θέμης Μπαλασόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Καταχανάς