22 Φεβ 2011

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Κατεβάζει ρολά αύριο ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, λόγω της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει οι ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά.
Δημόσιοι υπάλληλοι, εφοριακοί, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, σε ασφαλιστικά ταμεία, δήμους και νομαρχίες, τραπεζικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, γιατροί και φαρμακοποιοί έχουν δηλώσει συμμετοχή στην αυριανή απεργία, διαμαρτυρόμενοι για το νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως στις 11 π. μ, ενώ την ίδια ώρα, ξεχωριστή συγκέντρωση διοργανώνει στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ.

Τον απεργιακό χορό ανοίγουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ετσι, κλειστά θα είναι έως και αύριο νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, λύκεια και γυμνάσια, λόγω της 48ωρης απεργίας που προκήρυξαν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, που διαμαρτύρονται για τις μειώσεις των αποδοχών τους και τις συγχωνεύσεις σχολείων. Στις αυριανές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν και οι πανεπιστημιακοί (η μορφή των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί από κάθε σύλλογο ξεχωριστά).
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ και υπηρεσίες πρόνοιας. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος ζητεί από τους κοινωνικούς φορείς να θέσουν το ζήτημα της προάσπισης της δημόσιας υγείας πρώτο στη λίστα των αιτημάτων, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία θέτει ως αιτήματα αυξήσεις αποδοχών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Εκτός από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αύριο απεργούν οι ελευθεροεπαγγελματίες και οι γιατροί του ΙΚΑ, που καλούν τους συναδέλφους τους σε συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10 π. μ. Κλειστά θα είναι αύριο και τα φαρμακεία του λεκανοπεδίου Αττικής.
Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους (εκτός Αθηνών και Πειραιά) αποφάσισε τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011, εκφράζοντας τη ριζική αντίθεσή της στη φιλοσοφία και το περιεχόμενο του ψηφισμένου νομοσχεδίου για τη λεγόμενη «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων. Αύριο, όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.
Να κλείσουν τα καταστήματά τους έχει καλέσει τα μέλη της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Διαφορετική στάση τηρεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, που αποφάσισε να μείνουν κλειστά τα καταστήματα της πρωτεύουσας μόνο κατά τη διάρκεια της πορείας.
Τέλος, απεργία από τις 6 π. μ. αύριο έως τις 6 π. μ. της Πέμπτης 24/02 πραγματοποιούν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.
της Πέννυς Μπουλουτζά, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 22/2/2011