23 Φεβ 2011

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΤΑ : «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνειών των προθέσεων της κυβέρνησης για την προέλαση της επιχειρηματικής δράσης και αξιοποίηση του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων», σημειώνει η ΔΑΣ ΟΤΑ με ανακοίνωσή της.

Αυτό το γεγονός, αναφέρει, επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ) με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αποσαφήνισε ότι «για το θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΕΣΔΚΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής υπήρχε προκαταβολικά συμφωνία σε κομματικό επίπεδο και ομόφωνη απόφαση, παρόντος και του προέδρου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, για τη διαδικασία και ότι η μόνη διαφωνία τους με τις σημερινές εξελίξεις είναι ο αριθμός των εργοστασίων που θα φτιαχτούν να μην είναι 4 αλλά να είναι 3».
Στα πλαίσια αυτά, συνεχίζει η ΔΑΣ, η Ομοσπονδία διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία κάλεσε ως βασικούς ομιλητές εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων, περιορίζοντας το θέμα στην οικολογική του διάσταση. Και οι οικολόγοι δεν απέκλεισαν την παρέμβαση των ιδιωτών στη διαχείριση των αποβλήτων.
Η ΔΑΣ - ΟΤΑ υπογραμμίζει ότι απαιτείται πάλη για τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης αποβλήτων από Ενιαίο Φορέα, με αποκλειστικά δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα διαχείρισης, με κεντρικούς δημόσιους πόρους. Με προτεραιότητες την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση ανακύκλωσης στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την κατάλληλη χωροθέτηση χώρων υγειονομικής ταφής και εκτός Αττικής και ανέγερση απαραίτητων εγκαταστάσεων μέσω ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευής για τα έργα υποδομής.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 23/2/2011