17 Φεβ 2011

Συνταξιοδοτικά όρια βάσει προσδόκιμου ζωής

Συνταξιοδότηση μετά το 67ο έτος της ηλικίας, στο πλαίσιο της επιταγχυνόμενης πορείας προς την εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων των κρατών-μελών της Ε. Ε προβλέπει η Πράσινη Βίβλος για «βιώσιμα και ασφαλή ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα», η οποία υιοθετήθηκε ουσιαστικά από το Ευρωκοινοβούλιο, με την υπερψήφιση της έκθεσης πρωτοβουλίας που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο συνταξιοδοτικό νόμο για τη χώρα μας προβλέπεται η αναπροσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κάθε πενταετία, αναλόγως με τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής.
Η συνταξιοδοτική πολιτική θα συνεχίσει να καθορίζεται από τα κράτη-μέλη, αλλά θα διέπεται από ενιαίες, δεσμευτικές αρχές που θα υπερβαίνουν την ισχύουσα «μέθοδο ανοιχτού συντονισμού». Με βασικό όχημα την «προσαρμογή της εκάστοτε ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής», παρακάμπτονται τα εμπόδια για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο ή στο 68ο έτος.
Η νέα πολιτική για τις συντάξεις δεν αμφισβητεί τη διατήρηση του πρώτου πυλώνα (σύνταξη με δημόσια χρηματοδότηση βάσει του αναδιανεμητικού συστήματος). Προτάσσει, όμως, τη διαχωριστική γραμμή του πρώτου από τον δεύτερο πυλώνα (επικουρικές), ιδιαίτερα σε χώρες (όπως η Ελλάδα) όπου συνήθως επικαλύπτονται. Σε ό, τι αφορά τον τρίτο πυλώνα, αναφέρεται ότι πρέπει να ρυθμιστεί καλύτερα η φερεγγυότητα των pension funds.
«Σήμερα, σε κάθε άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών αντιστοιχούν τέσσερα ενεργά άτομα, ενώ το 2060 θα υπάρχουν μόνο δύο ενεργά άτομα», σημειώνεται στο κείμενο της Πράσινης βίβλου. Για τον λόγο αυτό «θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αύξηση των πραγματικών ηλικιών συνταξιοδότησης». Οι αναπροσαρμογές του συνταξιοδοτικού ορίου ηλικίας διαμορφώνεται βάσει των εξής δημογραφικών προβολών:
Aύξηση προσδόκιμου ζωής για τους άνδρες από το 76ο έτος το 2008 στο 84ο το 2060 και για τις γυναίκες από το 82ο στο 89ο έτος. Διπλασιασμό της αναλογίας των ατόμων άνω των 65 ετών προς τον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας, από το 25,4% το 2008 στο 53,5% το 2060. Διατήρηση του δείκτη γεννήσεων στο 1,6%.
Στο τελικό κείμενο της έκθεσης ενσωματώθηκαν τροπολογίες του Ελληνα ευρωβουλευτή κ. Κ. Πουπάκη, που αφορούν στη θέσπιση, σε εθνικό επίπεδο, αντικινήτρων για την απόλυση εργαζομένων κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης και στην ενθάρρυνση θέσπισης σε εθνικό επίπεδο ενός ελάχιστου εισοδήματος γήρατος για όλους.
Σε εκκρεμότητα παραμένει η ανάθεση των αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα των επικουρικών Ταμείων. Πάντως, στον διαγωνισμό της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής υπεβλήθησαν μόνο δύο προσφορές (από ιδιωτική εταιρεία και από ένα ΑΕΙ).
της Χριστίνας Κοψίνη, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 17/2/2011